Porodični odnosi
18.12.2017.

Mame, spremite darove

Danas su Materice, praznik majki, jedan od onih koji deca najvše vole jer dobijaju poklone. Još ako ponešto spreme bake, tetke, ujne, strine i dobre komšinice – i ha ha! Eto darova, eto sreće.

Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena, i uvek padaju u drugu nedelju pred Božić. Tog dana deca treba dobro da porane i da kanapom, pantljikom, mašnom, šalom, maramom ili kaišem zavežu mami noge, čestitaju joj praznik i traže poklone kako bi je „odrešila“.
Mama prvo treba malo da se iščuđava zbog zahteva, da objašnjava kako nema nikakve poklone, da se pravda što ništa nije kupila i spremila, a onda treba da daruje decu.

Nekada davno, ali i ne baš tako davno, deca su za materice dobijala šaku oraha ili bombona, jabuku, pomorandžu, neki slatkiš, čarape i slične sitnice, a danas preterujemo i na ovaj dan.
Zato, drage mame, bake, tetke..., ne rasipajte se. Omiljeni slatkiš, lepe rukavice ili kapa, klisko za prvi pravi sneg, šolja za čaj ili neka igračkica biće sasvim dovoljni. Za nedelju dana će Nova godina i Oci, a posle ide i Božić, valja darove pažljivo rasporediti, da im ne bude previše.

Uostalom, simbol Materica, Detinjaca i Očeva, praznika koji prethode pravoslavnom Božiću, nije u darivanju već u mirenju čoveka sa Bogom, odvetivanju od veza grehovnih i povezivanje novom ljubavlju za Boga.

Foto: care.com, kobiety.pl

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi