Porodični odnosi
18.12.2017.

Zašto deca vole slavlja?

Čak i ako se vi ježite od pomisli na doček Nove godine, jer u naredne dve nedelje treba da obavite mnogo poslova, deca ne moraju da dele vaše raspoloženje. A i ne treba. Za njih su praznici nešto posebno, nešto lepo i zato nemojte da gušite njihovu radost. Već se raduju poklonima, balonima, konfetama, torti i ruskoj salati, pripremama za proslavu, kićenju jelke, postavljanju stola, dočekivanju gostiju ili odlasku u goste i vremenu koje će provesti sa vama.
Evo čemu se oni sve raduju...

Doterivanju i sređivanju za doček
Svako dete voli da izgleda lepo, da dobija komplimente, da mu se dive, jer to jača njegovo samopouzdanje. Osim toga, ono na taj način uči da posebne prilike zahtevaju i od malih i od velikih da se doteraju.
Dopustite mu da samo odabere odeću za doček, ali to ne znači da treba da se izlažete neplanirnim troškovima i kupujete novu, skupu garderobu. Stara haljinica ili košulja izgledaće svećano  uz nekoliko sjajnih traka i efektnih šnalica, i uz leptir mašnu koju možete i sami da napravite.
Tako malo je potrebno da dete bude oduševljeno svojim izgledom, a da se pri tom oseća komotno!

Druženju s porodicom i prijateljima
Što zbog poklona, što zbog društva, što zbog osećaja pripadnosti, deca vole kada se okupe svi njemu bliski ljudi i deca, posebno ako ih ne viđa svakodnevno. Okruženo tetkama, ujacima, stričevima, kumovima i bliskim prijateljima ono ima priliku da uči o porodičnim i međuljudskim odnosima, i da u svemu tome nađe svoje mesto.
Kada dete ima osećaj da pripada zajednici, oseća se spokojnije.

Primanju i davanju poklona
Za dete je najznačajniji događaj raspodela poklona koje je doneo Deda Mraz, posebno ako dobije paketić sa igračkom koju je mesecima priželjkivalo. Ali, to je takođe trenutak kad treba da se iznenadi, pa dodajte i neku sitnicu koju nije očekivalo. Neka nauči da i nepredviđeni i neočekivani događaji takođe mogu da budu prijatni.
A kako je Nova godina praznik i za decu i za odrasle, pomozite mu da napravi poklončiće za bake i deke, kumu... To može da bude neki crtež, figurica od plastelina ili testa, a možete da ga povedete i u kupovinu, da zajedno sa vama bira poklone za njih. Tako će pored radosti koje donosi darivanje, spoznati i radost davanja.

Porodičnim ritualima koji im ulivaju sigurnost
Kao i rođendansko slavlje, i doček se ponavlja u pravilnim razmacima i zato  predstavlja reper u detetovom životu. Razume se, svaka porodica ima svoje rituale: kada kite jelku, šta spremaju za večeru, kada  dele poklone, uveče ili ujutro, ko im dolazi u goste i kod koga idu u goste... Za dete nije toliko važna tradicija, koliko činjenica da se nešto lepo ponavlja svake godine, tako da ono uvek zna kako će se slavlje odvijati, šta će se tačno dešavati. Ti rituali predstavljaju čvrte stubove na koje će moći da se osloni u životu.

Foto: funshineblog.com, attipas.com.au, ilmondonews.it, videoblocks.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi