Porodični odnosi
16.08.2017.

„Naše dete – naša odluka“

Beogradska novinarka Tamara Skrozza pokrenula je Inicijativu „Naše dete – naša odluka“ za izmenu Porodičnog zakona, kojim bi se roditeljima omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, a Dečji sajt je podržava u tome.

Prema aktuelnom Zakonu, ovo nije moguće, ukazuje Skrozza u Inicijativi objavljenoj na Fejsbuku, pa je odluka o deci  roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu prepuštena centrima za socijalni rad.
Iako ova deca u velikom broju slučajeva u svom okruženju imaju ljude koji su im bliski i koji bi pristali da o njima vode računa, ona najčešće završavaju u hraniteljskim porodicama ili čak i domovima za decu bez roditeljskog staranja.

– Smatramo da je roditeljima i deci time uskraćeno pravo da donose racionalne odluke o sopstvenoj budućnosti, i da se time dodatno ugrožava dobrobit dece koja su i inače pogođena smrću u porodici – navodi se u inicijativi.
Ovo se odnosi, kako na maloletnu decu, tako i na punoletne osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi, a čiji roditelji do sada nisu imali mogućnost da donesu odluku o najadekvatnijem staratelju, objašnjava Skrozza u Inicijativi i poziva nevladine organizacije da je podrže.

Dečji sajt podržava ovu inicijativu, podržite je i vi.

Izvor: FoNet
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi