Porodični odnosi
13.06.2017.

Kako sukobe između dece pretvoriti u slogu?

Braća i sestre se svađaju, to niko ne može porekne. I premda to znate, neće vam biti nimalo lakše dvadeset puta na dan glumiti "dobrog policajca". Dosta vam je tih svađa? Duboko udahnite i pročitajte ove savete kako biste bratske sukobe pretvorili u slogu.

1. Budite realni
Ako svojem starijem mališanu kažete kako će sve biti isto kao i pre kada se rodi njegov brat ili sestra, vrlo je verojatno da će od samog početka biti razočaran. Sve će se promeniti i svi će imati manje vremena. Ulepšavanje stvarnosti neće mu nimalo pomoći. Objasnite mališanu da će se mama morati brinuti o bebi i dopustite mu da vam pomaže pri previjanju, hranjenju i igranju kako se ne bi osećao zapostavljeno.

2. Slušajte ga
Ako ste rastrgani brojnim obvezama, vaša će deca misliti da se moraju takmičiti kako bi privukla vašu pažnju. Vrlo je važno da svakom od njih date do znanja kako ste mu na raspolaganju kada mu je to potrebno. Umesto da kažete „samo trenutak, sunce“, pokušajte odgovoriti na svako mališanovo pitanje. Ako zna da ga slušate, možda će biti zadovoljan i dok se sam igra.

3. Rešavajte krize
Kada vaš mališan poviče „želio bih da beba nestane“, možda vam se čini da ne misli uistinu tako, ali verujte – misli! Nemojte njegove osećaje gurati pod tepih jer bi mogli da počnu da se iskazuju na druge načine, poput noćnih mora ili neprijateljstva prema bebi. U takvim se situacijama pozabavite mališanom.

Dajte mu do znanja da znate kako se oseća („razumem da ti se beba sada ne sviđa“), razgovarajte s njim o tome zašto se tako oseća i pokušajte naći zajedničko rešenje.

4. Rešenje problema
Možda ćete morati da uložite dosta vremena kako biste rešili taj problem, no ako pronađete pravi način, možda ćete ubuduće sasvim izbeći izbijanje sukoba! Ako mališan udari bebu zato što mu otima bojice, kažite mu da vi razumete da ga to ljuti, ali da je beba premalena da bi to mogla shvatiti. Upitajte ga šta misli kako biste mogli sprečiti da se to ponovo ne dogodi – možda će predložiti da crta u vreme dok beba spava.

5. Ne upoređujte ih
Većina roditelja je svjesna toga da nije dobro raditi negativna poređenja poput „zašto to ne možeš da uradiš kao tvoja sestra?“ Ali jednako je važno izbegavati i pozitivna poređenja poput „kako ti lepo sam hodaš, a bebu moramo nositi“.

Ako to kažete, vaš će stariji mališan imati razloga gurnuti bebu kada pokuša  da ustane na noge kako ne biste i nju na isti način pohvalili!

6. Imajte na umu razliku u godinama
Što je veća razlika između vaše dece, to ćete se vi morati više prilagođavati. Međutim, nije nemoguće u istu aktivnost uključiti decu različitog uzrasta. Dok pečete kolače, najstariji mališan može vagati i brojiti, srednji mešati, a najmlađi lupati žlicama i razbacivati brašno naokolo!

7. Udaljeni polovi
Mnogo govorimo o važnosti vremena provedenog zajedno, ali to nije uvek moguće. Pokušajte ostati na okupu u zoološkom vrtu kada jedan mališan jedva čeka da vidi majmune, a drugi želi ceo sat da gleda zmiju. Na kraju bi sve moglo završiti opšom vriskom! Mnogo je bolje povesti i partnera, mamu ili prijateljicu, kako biste se mogli razdvojiti i zadovoljiti različite interese vaše dece.

Priznajući njihove razlike – deca različitog uzrasta imaju vrlo različite interese – omogućićete svakom detetu da istražuje ono što ga zanima.

8. Jedan na jedan
Vreme provedeno samo s vama daće svakom mališanu osećaj da je poseban; čak i svakodnevne obveze biće mu zabavne ako je to prilika da vas ima samo za sebe. Pokušajte svake nedelje u kupovinu povesti drugo dete. Iznenadićete se kako će se tomeraduje i kako će se lepo ponašati!

foto: gugu.ba, zena.tvbest.rs, telegrafi.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi