Porodični odnosi
27.12.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Iskoristite praznike za razvijanje porodične tradicije

Praznici su često vreme radosti i darivanja, ali i vreme koje možemo iskoristiti kako bismo proveli više vremena sa svojom decom. Kroz atmosferu i zbivanja u svojoj porodici dete stiče iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Stoga je deci potrebno darivati ne samo poklone nego i svoje vreme, pažnju i osećaje. Tako ćemo i tokom praznika zadovoljavati detetove emocionalne potrebe za ljubavlju, prihvatanjem i uvažavanjem.

Upravo su praznici prilika za razvijanje porodične tradicije – najveća dobrobit tradicije za decu je značaj međusobnih odnosa u našem životu. Kao roditelji mi smo modeli i deca imitiraju naše ponašanje, verovanja i razmišljanja. Kad se zajedno s decom prisetimo lepih događaja koje smo za praznike imali s našim roditeljima, tada ih učimo da cene jednostavne životne trenutke, učimo ih da učine ove trenutke posebnima i u njihovim životima. Na taj način deca razvijaju emocionalne odnose i s članovima porodice s kojima ne žive i sećaju se onih koji više nisu s njima. Pričajući o prazničnim događajima i ljudima iz našeg detinjstva, oni postaju deo emocionalnog sveta deteta.

Drugi važan element porodične tradicije je ponavljanje aktivnosti.  Ponavljanje je za dete najbolje oruđe za učenje – rituali pokreću aktivnosti, a deca vole ponavljanje. Ono daje osećaj sigurnosti njihovom životu. Šestomesečna beba koja očekuje kupanje i flašicu mleka  pre spavanja ako to ne dobije, pokazaće svoju zbunjenost tako što neće odmah zaspati nego nekontrolisano plakati. Rituali i porodični običaji za vreme praznika stvaraju veći osećaj sigurnosti i ugodnosti u životu deteta, što će uticati na njegov razvoj u prilagođenu, samopouzdanu i zrelu odraslu osobu.

Običaji i rituali ne moraju imati značaj samo za praznike. Razmislite o svakodnevnim aktivnostima koje radite zajedno. Čak i najjednostavniji kućni posao može postati porodični običaj – npr. zajedničko pranje posuđa.

Jednostavni načini za razvijanje porodičnih običaja kod deteta:

* Odaberite aktivnost koju uživate raditi sa svojom decom za praznike. To može biti nešto jednostavno poput izrade popisa za čestitke, biranja čestitki i kolača koji će se praviti ili odabira poklona.

 * Dodajte važan detalj toj aktivnosti kako bi se povećao njen značaj. Npr. neka poklon za druge članove porodice bude iznenađenje – vaša i detetova tajna. Ili – zajedno s detetom napravite čestitke i izložbu najlepših na panou u sobi.

* Pozovite i druge članove porodice ili prijatelje da bi događaj bio još više poseban za dete nego inače.

* Uhvatite poseban trenutak kamerom, fotoaparatom ili napišite priču o tome. Zajedničko prepričavanje priče s decom o tome što ste radili za prošli Božić može prerasti u divnu priču pred spavanje i omogućuje deci da ponovo ožive ugodno iskustvo.

* Ne zaboravite – ritual znači ponavljanje. Neka deo rituala za Novu Godinu i Božić uvek bude isti iz godine u godinu – npr. vreme kićenja jelke, zajedničko pravljenje kolača, Božićni ručak…

Neke od zajedničkih aktivnosti tokom praznika mogu biti igra s decom,  šetnje, izrađivanje aranžmana i poklona za članove porodice i prijatelje, izrada čestitki. Neka dete pomogne u pravljenju kolača – potrajaće duže, kuhinja će biti uprljanija, ali dete će biti sretno i ponosno.

Napravite knjigu priča iz porodične praznične tradicije

* Napravite više fotografija s decom koje prikazuju učestvovanje u prazničnim porodičnim ritualima (npr. ukrašavanje jelke, pečenje kolača, odlazak kod rođaka i prijatelja…)

* Zalepite fotografije na raznobojne papire.

* Neka vam dete opisuje što prikazuje svaka fotografija, a vi ispod zapišite njegov opis.

* Smislite zajedno naslov vaše knjige priča i kreirajte naslovnu stranicu. Uvežite je da se ne raspadne.

 * Uživajte zajednički oživljavajući svoje posebne porodične  trenutke.

Ova knjiga može biti dragocjen poklon za člana porodice.

Ako imate malo dete (jednu do dve godine starosti), kroz ovo vreme pokušajte što manje menjati njegove navike, posebno vreme hranjenja i spavanja. Često su deca baš u vreme praznika neraspoložena, mrzovoljna, plačljiva i razdražljiva. Dete je preplavljeno emocijama, koje mogu biti i negativne ako ne vodimo računa o njegovim potrebama.

izvor: zena.hr

foto: stazenezele.rs, yumama.com, lifepressmagazin.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi