Porodični odnosi
06.12.2014.

Posvećenost ili preterivanje?

Roditeljstvo bi trebalo biti jedno od najlepših iskustava u životu, no žene koje se u potpunosti posvete deci, zaboravljajući pri tome na svoje potrebe, čine veliku grešku, tvrdi jedna američka studija.

Žene koje se u potpunosti posvećuju svojoj deci veruju da su bolji roditelji od muškaraca te da se majčinstvo vrti oko potreba njihove dece.
Američki istraživači sa Univerziteta Mari Vashington ispitali su 181 ženu, majke dece mlađe od pet godina, te otkrili da je " intenzivno majčinstvo" naštetilo njihovom mentalnom zdravlju.

Stručnjaci su sve prisutniji trend, po kojemu su majke uključene u svako iskustvo svoje dece, nazvali " helikopter roditeljstvo", a psiholozi tvrde da ono ne šteti samo majkama, već i deci, koja odrastajući u takvim uslovima postaju krhka i neposobna za hvatanje u koštac sa životnim izazovima. Naučnici ističu da je opsesija oko ispunjavanja uloga savršenog roditelja najraširenija među ljudima srednje klase te da žene čini nesrećnima.

U istraživanju su učestvovale žene 18-49 godina, koje su morale da odgovore na niz pitanja kroz koja se definisao njihov stil roditeljstva. Žene koje su mislile da su majke važniji roditelj i odbijale pomoć drugih u odgajanju, bile su nezadovoljne svojim životima, dok su one koje su roditeljstvo videle kao izazov za koji su potrebni posebno znanje i veštine bile depresivne i pod stresom.

Autorka studije, Kathrin Rizzo, smatra kako se žene zavaravaju da će žrtvujući svoje živote i vreme postati bolje majke, no u stvarnosti na taj način  upravo dobijaju suprotan efekat i za sebe i za svoju decu.

foto: mulheresexperts.com.br, kurir.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi