Porodični odnosi
27.11.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Zašto je važno čitati deci?

Istraživanja američkih pedijatara pokazuju da deca kojima su roditelji čitali od malih nogu i u toku odrastanja kasnije postaju uspešniji u životu. Bez obzira na okruženje u kom odrastaju, odakle potiču njihovi roditelji, takva deca će poći u školu sa bogatijim i izgrađenim rečnikom, boljim veštinama komunikacije, brže će sklapati prijateljstva, imaće više samopouzdanja u interakciji sa drugima, njihovo obrazovanje će biti lakše i imaće bolju predipoziciju za uspešno školovanje i napredovanje u životu.

Donosimo vam deset razloga zbog kojih je čitanje toliko bitno za dečje sazrevanje i odrastanje.

1. Povezivanje i izgrađivanje dobrih odnosa sa roditeljima.  - Postoji li bolji način da završite dan nego ušuškani, čitajući bajku?

2. Nalazite mnogo korisnih tema za razgovor – Ovo je veoma važno još od ranog uzrasta jer će dete na taj način bolje razvijati svoj govor i imaćete pregršt interesantnih tema o kojima ćete moći da pričate sa njim.

3. Rasteretite dan i završite ga pozitivno na ovaj način. Tako ćete razveseliti nekada stresne i naporne trenutke koje donosi savremena svakodnevica.

4. Vaše dete tako izgrađuje zdravu rutinu i raspored u toku svog dana. Posebno će ga radovati ako ovo postane vaš mali ritual i samo vaše doba dana za druženje.

5. Izgrađivanje bogatijeg rečnika  - Na taj način dete upoznaje mnogo novih reči i vežba govorne sposobnosti koje će  mu kasnije pomoći u toku obrazovanja.

6. Poboljšanje fokusa, memorije i koncentracije – Na ovaj način mališani će vežbati mozak i izgraditi dobro pamćenje za kasnije uspešno učenje.

7. Stimulisanje kreativnosti i imaginacije – Mozak radi drugačije u toku čitanja nego kada dete gleda crtani recimo. Tako mu pomažete da razvije svoj svet mašte i imaginacije, samo gradi priče i vežba svoju maštu.

8. Širite i obogaćujete detetov svet – Kako bi deca drugačije poželela da postanu uspešni naučnici, sportisti, muzičari, dokrtori, nego susretanjem sa svim ovim zanimanjima i kreativnim načinima izražavanja upravo kroz knjige.

9. Povećanje empatije i tolerancije – Čitajući mu i upoznajući ga sa životom u različitim uslovima i okolnostima, koje su drugačije od njegovog, pomažete mu da kasnije lakše prihvati različitosti i izgradi poštovanje prema onima koji su drugačiji od njega.

10. Pomažete mu da istraži i prihvati sebe – upoznajući se sa različitim likovima u knjigama i pričama, dete na ovaj način shvata da postoji još ljudi koji doživljavaju slične stvari kao i ono, da možda prolaze kroz slične situacije i rešavaju slične probleme. Tako će lakše prihvatiti sebe i osetiti se delom veće zajednice. 

izvor: psychologytoday.com

foto: afamily.vn, huffingtonpost.com, kidscanfly.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi