Porodični odnosi
21.06.2021.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Ovo su saveti kako da povećate samopouzdanje vašeg deteta

Samopouzdanje je osobina koja može da pomogne u mnogim aspektima života neke osobe, od mentalnog zdravlja pa sve do poslovnog uspeha, a koreni jakog samopoštovanja se nalaze u najranijem detinjstvu. Ovi saveti će vam pomoći da odgajate samouvereno dete koje će izrasti u odraslu osobu punu samopuzdanja:

Jačajte samopouzdanje deteta  tako što ćete ih shvatiti ozbiljno

Za početak, shvatite svoju decu ozbiljno. Ono što je njima važno, trebalo bi da bude i vama važno, na pravi, a ne na način kojim im podilazite.Slušajte ih pažljivo. Čak i kada ste zauzeti ili vam je um preokupiran, nađite vremena da se fokusirate na ono što vaša deca imaju da kažu.
Postavite jasna očekivanja. Ako vaša deca znaju cilj, mogu da idu ka njemu i osećaju se ponosno što ga ostvaruju.
Ne rešavajte njihove probleme za njih. Uprkos svakom instinktu da uskočite i pomognete, pustite decu da sama prolaze kroz svoje izazove.
Neka postave dnevni red. Ne očekujte da svoju decu jednostavno stopite sa osobama za koje mislite da treba da budu; Naprotiv, pratite njihovo odrastanje i pomozite im da budu najbolja verzija sebe.

Za samopouzdanje detetu što češće govorite “Volim te!”

Samopouzdano je ono dete koje dobro misli o sebi i veruje u sebe, a hoće li postati takvo najviše zavisi od roditelja i privrženosti koja se stvara od prvog dana rođenja. Mazite bebu, gledajte je u oči, pričajte joj… Iako neće razumeti značenje reči prepoznaće ljubav i sigurnost u intonaciji vašeg glasa. Što češće govorite detetu:  ”Volim te!; Ti si sjajno dete; Samo napred, ti to možeš!; S tim ne možete preterati. Takođe, budite uvek tu za njuh i jasno im to stavite do znanja.

 

Za sticanje samopouzdanja kod dece dobra ponašanja pohvalite, a loša ignorišite

Najčešća roditeljska greška je što uzimamo zdravo za gotovo kada dete uradi nešto dobro odnosno ne pridajemo pažnju poželjnom ponašanju, često ga i ne primetimo. S druge strane, učini li dete nešto loše, spremni smo vikati na njega i kažnjavati ga, dakle pažnju pridajemo nepoželjnim oblicima ponašanja. Zato treba činiti suprotno – loše ponašanje treba ignorisati, a dobro zapaziti i pohvaliti, i to čak i ako su u pitanju samo sitnice, poput toga da lepo pozdravi komšije u ulici, poslušno obavi ono što smo od njega tražili. Detetu treba uvek objasniti zašto je nešto dobro, a ono drugo nije i kakve će biti posledice njegovog ponašanja. Pobrinite se da znaju da ste ponosni na njih. Bezuslovno. Svaki dan.

Za rast samopouzdanja posvetite barem pola sata dnevno samo detetu

U trci u kojoj živimo najveća nagrada koju roditelj može dati detetu je njegovo vreme. Bez obzira u kojoj profesiji radili, nema osobe koja barem pola sata dnevno ne može posvetiti jedino i samo svome mališanu. Isključite telefon, otkažite viđanja s prijateljima, ugasite televizor, prestanite kuvati, peglati i usisavati i recite: “Ovo je moje vreme samo za tebe!” Dete će tako shvatiti da je prihvaćeno i voljeno i da ima osobu kojoj se može uvek obratiti. Vaše zajedničko vreme može biti kada ih uspavljujete ili kada vam se ujutro pre ustajanja došunjaju u krevet. 

Naučite dete da ima pravo da pogreši

Roditelji često pokušavaju biti savršeni i ponašaju se kao da oni to jesu, dok decu svakodnevno kritikuju. Da bi dete o sebi izgradilo dobro mišljenje i postalo samopouzdano, treba ga pohvaliti za svaku sitnicu i naučiti ga da ima pravo na greške, jer svi grešimo, naučiti ga kako da se nositi s greškama i kako da ih ispravi.

Da bi dete steklo samopouzdanje, ne omalovažavajte ga i ne ljutite se na dečje pogreške

Mnoge stvari koje normalna deca čine mogu roditelje naljutiti, na primer kada odbijaju da jedu, kada plaču, kada ne mogu zaspati, razbacuju stvari, bučna su, neposlušna… To su problemi koji se pojavljuju kod dece i s vremenom nestaju pa ih treba naprosto mirno prebroditi. Ako se roditelji ljute, viču, vređaju i omalovažavaju svoje dete, to kod njih razvija osećaj srama i manje vrednosti koji im ostane u srcima i dovede do njihovog niskog samopoštovanja i loše slike o sebi koja će ih pratiti celog života.

 

Samopouzdanje raste ako date detetu mogućnost izbora i poštujete njegovu odluku

Neki roditelji pokušavaju da sve rade umesto deteta. Naizgled su brižni, a zapravo takvim svojim ponašanjem detetu šalju poruku gotovo istu kao i ponižavanjem i vređanjem, a to je da je ono bezvredno, loše i nesposobno da se zauzme se za sebe. Dete bi trebalo da učimo samostalnosti jer tek kad samo uspe nešto da uradi, osećaće se vredno i uspešno, a zbog poverenja koje mu roditelj pokazuje puštajući ga da nešto samo obavi osećaće se voljeno i prihvaćeno, bez obzira je li postiglo uspeh.
Zbog toga je važno detetu već i u najranijem uzrastu dopustiti da samo odlučuje. Pustite ga da odabere voće koje će pojesti, ili koju će garderobu toga dana obući. Samo pre toga raščistite da ste spremni da poštujete njegovu odluku kad mu već nudite izbor. 


Samopouzdanje stiču nesavršena deca

Ponekad nije lako naći nešto što se može pohvaliti, pa i sama su deca ponekad opterećena jer su druga deca lepša, bolje odevena, uspešnija, simpatičnija… od njih. Roditeljska se veština tu iskazuje upravo u tome da detetu pokažete da ga prihvatate i volite baš takvo kakvo je. Dete može znati da nije savršeno i da je to sasvim u redu. Dete koje ima samopouzdanja lakše će se nositi s neuspehom. S druge strane, dobro je naći nešto u čemu će biti dobro.

foto: jonathan-borba-unsplash, cdc-unsplash,ann-danilina-unsplash, xavier-mouton-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor MT-3458T
Kutak za igru koji u svom sastavu sadrži veš mašinu i kuhinju sa š...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.998,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 11/98011
Uči i zabavljaj se uz Kucu Pametnicu edukativna igračka za decu Sadrži: ▪️Popularne me...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Vtech Edukativna kocka light and sound 19397
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.699,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi