Porodični odnosi
22.09.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Zašto je previše sigurnosti loše za dete?

Prirodni impuls da zaštitite svoje dete sasvim je normalan i podrazumevan. Svaki roditelj i nastavnik učiniće sve da dete bude u bezbednom okruženju i uslovima. Australijska istraživanja recimo, pokazuju da je došlo do porasta u broju roditelja 55-60% koji svoju decu autom voze u školu, samo zbog predostožnosti  da bi im se nešto moglo desiti ako bi recimo išla sama biciklom. Takođe, isto istraživanje pokazalo je da su nezgode koje se dešavaju na biciklima u opadanju.

Takođe, veliki procenat roditelja trudi se da decu zaštiti u emotivnom smislu u školskom okruženju i među vršnjacima.

Time roditelji prenebegavaju značaje i kasniju korist od neuspeha, „padova“, izazova koje deca mogu da imaju u komunikaciji sa svojim vršnjacima, i „borbi“ u školskom okruženju. Takve situacije pomažu detetu da postane socijalno inteligentno i da razvije dobre socijalne veštine, kao i veštine u komunikaciji i izraste u kompletnu ličnost koja je spremna da se bori sa svim situacijama koje život pred nas stavlja.

Kada dete uspe  da se izbori sa nekim problemom koji ima u tom trenutku, na taj način razija svoje samopouzdanje i biće kasnije u mogućnosti da rešava sve složenije probleme. Sa druge strane, prezaštićeno dete često je pasivno u odnosu na svoje vršnjake, nesamostalno je i zbog stalnog roditeljskog nadzora i brige da nešto ne pogreši, suviše je vezano za njih. Takvi roditelji detetu na različite načine tokom odrastanja prenose poruku da je svet opasno mesto i da ono nije sposobno da se samo bez njihove pomoći izbori  u njemu.

Roditelji koji suviše štite i paze svoje dete, ljubav mešaju sa strahom i nepotrebnom zabrinutošću. Često u pozadini zaista jeste neki raniji problem koji su roditelji imali sa detetom (zdravstveni i sl.) pa su strah koji nose iz tog perioda preneli i dalje ga održavaju.

Neophodno je, da bi se izbegle ovakve situacije, da i sami roditelji porade na svojim strahovima onako kako to čine drugi roditelji, i da priznaju da je izlaganje deteta razumnim rizicima dobro za njegov socijalni razvoj i odrastanje u zdravu jedinku spremnu da uspešno korača kroz život. 

izvor: psychologytoday.com

foto: slate.com,secureteen.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi