Festival dojenja
05.10.2017.

Naš festival i bebe vole

Uprkos mladosti i lepoti budućih majki zbog kojih je čitava manifestacija i organizovana, a došlo ih je više od 200, zvezde Avent festivala dojenja nisu bile one, već desetak beba. Ognjen se s nama družio i na prvom Festivalu dojenja, kada je imao tek nešto više od mesec dana, pa je sada doveo mamu Irenu da obnovi gradivo. Sudeći po njegovim obraščićima, ali i po Katarini i Viktoru, koji imaju po tri meseca, i ostalim strpljivim i saradljivim bebaćima, njihovim majkama nije potrebna dodatna podrška u dojenju. One to sjajno rade.

Očigledno su saveti Tereze Kiš Miljković, vršnjačke savetnice za dojenje, i radionice za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta, kroz koje je prošlo više od 500 žena, dale dobre rezultate. Očigledno je i da se dobar glas daleko čuje, pa se u sredu 4. oktobra u holu Sportsko-poslovnog centra „Šumice“ okupilo 200 trudnica, nekoliko budućih očeva i desetak majki sa bebama starim tek nekoliko meseci u želji da nauče nešto novo, da čuju zanimljiva izlaganja, da jedna drugu ohrabre...

Ohrabrenja i podrške nije manjkalo, posebno u okviru zdravstvenog panela koji su obeležila zanimljiva izlaganja dr Ivana Bojovića, ginekologa-akušera Porodilišta KBC „Zvezdara“, dr Ljiljane Stanković, neonatologa GAK „Narodni gront“, Jovane Srejić Ferluge, nutricioniste-dijetetičara, i dr Marije Baković, doktorke opšte stomatologije iz ordinacije „Dental Vortex“. Da se nije porodila pre manje od mesec dana, gošćama bi se obratila i dr Dubravka Jovanović, spacijalista oralne hirurgije i vlasnica ove ordinacije, koja je kao trudnica slušala izlaganja na prvom Festivalu dojenja.

Dr Bojović je govorio o prednostima porođaja u kadi koju u ovom delu Balkana ima samo Porodilište KBC „Zvezdara“, masaži međice, za koju je većina žena prvi put čula od njega, a razrešio je i jednu od najvećih zabluda – očevi koji prisustvuju porođaju ne onesvešćuju se od straha već od gladi i pada šećera.

Doktorka starog kova, kako neonatolog dr Ljiljana Stanković sebe naziva, poručila je budućim majkama da mleko iz glave dolazi, i da zato treba da se opuste, i da što više i što češće grle svoju decu.

– Verujte u sebe, ali verujte i u nas lekare, jer je zdravlje vaše dece naš zajednički cilj – posavetovala je doktorka i apelovala na buduće roditelje da se ne protive vakcinaciji koja je najsigurnija i najbolja zaštita.

A kako razgovora i saveta o pripremama za porođaj, vakcinaciji, zdravoj ishrani i pravilima oralne higijene u trudnoći nikad nije previše, panelisti su u toku pauze odgovarali na brojna pitanja radoznalih trudnica.

Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje, objasnila je ženama kako da se tokom trudnoće pripreme za dojenje, upoznala ih sa najvećim izazovima u toku dojenja i rešenjima za sve probleme.
Iako ona nije imala problema, jer je njena četrnaestomesečna ćerka Leona uživala u svakom podoju, manekenka i ambasadorka Avent festivala dojenja Bojana Barović smatra da je svakoj majci potrebna podrška ove vrste.
Mame koje su se s nama družile očigledno dele Bojanino mišljenje, pa su njihove bebe zadovoljno sisale i tokom predavanja i tokom pauza. Ni gužva ni buka nisu ih ometali u njihovom najvažnijem „poslu“.

– Nema ničeg lepšeg od dojenja, niti jače veze od one koja se na taj način uspostavlja između mame i bebe. Vaše dete treba da vam bude na prvom mestu, ne ustežite se da ga podojite kad je gladno, čak i ako ste na javnom mestu – poručila je Bojana.

A kada je već reč o poslu, ovaj je, sudeći po rečima zadovoljnih učesnika, i trudnica, i majki, i predavača, i sponzora, i izlagača, dobro obavljen. Dečji sajt već danas počinje s pripremama za novi, treći Festival dojenja, ali će vam u međuvremenu, narednih dana, doneti obilje novih fotografija i detalja sa ove uspešno završene manifestacije.

Otkrićemo vam zašto je "Aventova" pumpica za dojenje najbolji poklon za porodilju, zašto treba da sačuvate matične ćelije iz bebinog pupčanika, sve prednosti stipendijskog osiguranja "Naše dete", kako treba da se borite protiv grčeva i bolnog nicanja zubića, kako da uredite bebinu sobu i još mnogo toga.

Fotografije: Jelena Jeremić

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno