Dojenje
11.02.2019.

Podržimo mame

Iako se većina žena odlučuje za dojenje zbog toga što je ono dobro za bebu, ne treba zanemariti ni pozitivan uticaj na njihovo zdravlje. Dojenja pomaže uspostavljanje emocionalne povezanosti s detetom, smanjuje mogućnost za nastanak postporođajne depresije, ubrzava skidanje kilograma stečenih u trudnoći, ublažava rizik od pojave osteoporoze i malignih oboljenja dojke i jajnika.

Nažalost, većina žena već tokom trudnoće, a neke i pre nego što ostanu u drugom stanju, pod uticajem okoline i zbog manjka informacija, počinju da strahuju da neće imati dovoljno mleka. Reč je, kažu stručnjaci za laktaciju, o jednoj od najčešćih zabluda i da mama dok doji ne mora da menja način ishrane kako bi imala dovoljno mleka. U telu se tokom trudnoće nakupljaju zalihe masnoća koje omogućavaju stvaranje mleka tokom dojenja. Ono se proizvodi delom zahvaljujući masnim zalihama, a delom zahvaljujući hrani koju žena unosi.

Zabluda je i da majka, ako je bolesna, treba da prekine sa dojenjem. Ona, osim ako joj lekar ne kaže drugačije, može i treba da nastavi da hrani bebu svojim mlekom koje je puno antitela, a ona su dragocena za zaštitu deteta od infekcije. Na taj način se čuva njegovo zdravlje, pruža mu se najbolja moguća ishrana za optimalan rast i razvoj, a smanjuje se i rizik od gojaznosti i kasnijih zdravstvenih problema.
Osim toga, dojenje rasterećuje porodični budžet i štedi vreme, a doprinosi i jačanju veze među partnerima ako tata ozbiljno shvati svoju ulogu. Bez njega ovo iskustvo neće biti ni upola tako lepo.

Dok mama gradi najlepšu emotivnu vezu sa svojim detetom, tata je tu da joj olakša dojenje tako što će deo obaveza – nabavku, spremanje obroka, sređivanje kuće – preuzeti na sebe, a valjalo bi i da izmasira mamina umorna leđa, da okupa, presvuče i prinese bebu za hranjenje. Samo tako, uz tatinu pomoć, mama može da doji smireno, bez pritiska.
Podrška okoline je ključna, a partner je taj koji će najbolje razumeti mamu, čak i kad dojenje ne ide glatko, što se često dešava na samom početku. Ali uz mnogo razumevanja, strpljenja, pažnje, ohrabrenja, zagrljaja, na kraju će i dojenje biti pesma.

A kako je mamama potrebno i više od toga, „Rosa“ je odlučila da im i ona pruži podršku i da prikupi sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije i to donirajući jedan dinar od svake prodate "Rosa" boce od 1,5 litar. Ovaj projekat sprovodi se pod okriljem Nacionalnog programa podrške dojenju jer "Rosa" podržava ono što je suštinski važno – ljubav, sreću, radost i zdravlje beba i mama.

Promo tekst
Foto: babycenter.com, thebump.com, parenting.com, elsalvador.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno