Dojenje
04.12.2018.

Mame se boje dojenja

U razvijenim zemljama u koje po ovoj statistici (gle čuda) i mi spadamo, žene od dojenja najčešće odustaju nakon šeste nedelje bebinog života. Uz mnogo volje i napora nekako preguraju one najteže prve dane, kad ih još boli rana od epiziotomije ili carskog reza, kad se bore za svaku kap kolostruma, pa čak i kad grudi „pucaju“ od mleka koje nadolazi, preguraju besane noći, bebin plač bez kraja i konca i onda, kad sve postane lakše i jednostavnije – odustanu.
Znaju one da od njihovog mleka nema bolje hrane, da dojenje štiti i njihovo zdravlje i zdravlje njihovih novorođenčadi, da im štedi i novac i vreme, da jača vezu između majke i deteta, ali zbog izostanka podrške i manjka pravih informacija odustaju kad naiđu na, kako im se tada čini, nepremostive prepreke. A one su, poručuju stručnjaci za dojenje, sve samo ne nepremostive i nesavladive i nude rešenje za svaki od pet najčešćih problema zbog kojih su mlade majke odustajale od dojenja.

Bolne grudi i bradavice


Dojenje ne treba da boli iako to i nije tako retka pojava. Bolovi su najčešće posledica mastitisa, koji se javlja ukoliko dođe do začepljenja mlečnih kanala a potom i do upale tkiva dojke, ili posledica ranica na bradavicama. Mastitis se predupređuje pražnjenjem dojki, bilo češćim podojima bilo izmlazanjem, masažom i omekšavanjem mlečnih kanala, a nastanak ragada se sprečava pravilnim postavljanjem bebe na dojku, tako da ustima obuhvati čitavu areolu, a ne samo bradavicu.
Mastitis se leči antibioticima, koji ne zahtevaju prekid dojenja, a rane na bradavicama adekvatnom negom.
 

Uzimanje lekova tokom dojenja


Iz nekog razloga žene oduvek veruju da je uzimanje lekova razlog da prestanu da doje, a to, u najmanju ruku nije sasvim tačno. Postoji čitav niz medikamenata koji, uz odobrenje lekara, mame koje doje mogu i moraju da piju bez ikakvih rizika po bebu. Ovo je posebno važno za žene koje pate od hroničnih oboljenja, imaju jako visoku temperaturu ili bakterijsku infekciju koja može da se zakomplikuje.
Dakle, ako imate dilemu, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Neadekvatna ili nedovoljna ishrana


Dobra vest glasi – mamina ishrana ne mora da ima presudan uticaj na kvalitet i količinu mleka jer će njeno telo iskoristiti sve raspoložive hranljive sastojke da proizvede ono što je bebi neophodno. Loše je što će u tom slučaju mama biti iscrpljena i neće imati snage, a to nije dobro ni za nju ni za bebu.
Ukoliko nije reč o slučajevima ekstremnog siromaštva, bebin tata i ostatak porodice moraju da obezbede mami dovoljno zdravih namirica. Njihov uticaj treba da bude presudan i ako mama doji a preferira pice, pljeskavice, kolače, testa i ostalu nezdravu hranu.

 

Beba prečesto traži da sisa


Dojenje na zahtev podrazumeva danonoćno hranjenje bebe kad god ona to zatraži. To može da bude na tri sata, ali i na 20-30 minuta, što je teško izdržati. Majčino mleko se lako vari, beba ga zbog malenog želuca pije malo po malo, pa zato brzo ogladni i traži još, pa mnoge majke ne stižu ni da jedu, ni da se odmore, ni da se posvete ostalim obavezama. To ne treba da bude razlog za prekid dojenja, već za traženje podrške i pomoći od ukućana koji bi trebalo da preuzmu deo brige o bebi i deo kućnih poslova na sebe.

Prekid dojenja i povratak na posao


Zbog prirode radnog mesta ili porodičnih prilika mnoge žene danas moraju delimično ili u potpunosti da se vrate na posao i pre nego što beba napuni godinu dana, zbog čega prekidaju dojenje. Iako većina roditelja smatra da u tim slučajevima treba preći na mlečnu formulu, bebu treba hraniti maminim izmlazanim mlekom koje može da se čuva u frižideru ili zamrzivaču. U ostatku dana koji provodi u kući mama može neometano da doji bebu.
Isto rešenje važi i za sve druge situacije kada mama zbog brige o starim i bolesnim roditeljima ili nekih drugih obaveza provodi mnogo vremena van kuće.

Drage trudnice, naveli smo vam samo pet najčešćih razloga zbog kojih mame širom sveta, pa i kod nas, prekidaju dojenje, a a vi, verujemo, imete još mnogo dilema, strepnji i strahova. Nemojte da se sekirate unapred. Ako živite u Kragujevcu i okolini, dođite na našu prvu radionicu za podrku dojenju koju organizujemo u Kragujevcu. Pripremite pitanja za Milenu Popević, našu savetnicu za dojenje, i dr Zoricu Rašković, specijalistu pedijatrije i dečjeg gastroenterologa, i prijavite se za učešće jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE i prijavite se, a mi ćemo vas čekati u subotu 22. decembra u Medija-centru „Šumadija sajma“, Save Kovačevića bb, kako bismo se družili od 12 do 15 časova.

Foto: dreamstime_m_39113475-MitaStockimages

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno