Dojenje
14.11.2018.

One se raduju dojenju

Dok se spremaju za porođaj buduće mame koje čekaju prvo dete, ali i one koje već imaju jedno ili dvoje, čitaju sve što im padne šaka i slušaju savete svih koji su raspoloženi da ih dele, zaboravljajući jednu važnu stvar – svaka beba je priča za sebe. A da se ne razlikuju samo bebe već i mame uverili smo se još jednom na jučerašnjoj radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta. Kroz sve dosadašnje radionice i kroz kroz četiri Festivala dojenja za dve godine prošlo je više od 2.000 radoznalih i znanja željnih trudnica, a jučerašnja grupa od njih 32 bila je posebno ljubopitiva.

Pitanja su se samo ređala... Kako dojiti blizance, kako rešiti problem uvučenih bradavica, da li na nabrekle grudi u prvim danima po porođaju treba stavljati tople ili hladne obloge, da li bebi tokom jednog podoja treba nuditi obe dojke ili samo jednu... Interesovalo ih je koji su najbolji položaji za dojenje, šta treba da jedu i piju kako bi imale više mleka, a šta treba da izbegavaju kako beba ne bi imala grčeve, kako da znaju da li je novorođenče sito, zašto treba da broje pune pelene, zašto ne treba izbacivati noćne podoje...

Milena Popević, savetnica za dojenje, odgovorila je na svako od njih, ali i na ona neizgovorena. Ne ubeđuje ih da će sve biti lako i lepo, naprotiv.
– Ima beba koje od trenutka kad ih stavite na dojku znaju šta treba da rade i kako da sisaju, a ima i majki koje doje bez problema i koje od trenutka kad napuste porodilište savršeno funkcionišu, kao da im to nije prvo dete. To su idealne situacije, a večina nas ipak spada u onu kategoriju majki koje će se svakodnevno suočavati s raznim izazovima, od neispavanosti, preko straha i sumnji, do mastitisa. Srećom, sve se to da brzo prevazići, pa će i dojenje teći glatko – objasnila im je Milena.

A kako Dečji sajt uvek pruža više, buduće mame su od sponozora, osim vrednih poklona, dobile i obilje korisnih saveta. Marija Krivačić iz „Alpen Pharme“ upoznala ih je sa homeopatskim lekovima koji ublažavaju grčeve i bolno nicanje zuba, a Stefan Krstić iz kompanije „Bio Save“ o terapijskim mogućnostima matičnih ćelija iz pupčanika. Dejan Jelisavčić, predstavnik firme MCG predstavio im je „Philips Avent“ pumpice za izmlazanje, blendere 4 u 1, niplete i silikonske bradavice, a o programu stipendijskog osiguranja „Naše dete“ govorila je Blaženka Živković iz „Dunav osiguranja“.

Bilo je toliko lepo, veselo, korisno i inspirativno da su neke buduće mame, kojima termin pada tek dogodine, rešile da dođu i na decembarsku radionicu. Čekamo ih, a čekamo i vas koje još niste bile.
Na vreme ćemo vas obavestiti o terminu.
Vidimo se...

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno