Dojenje
04.11.2018.

5 zabluda o dojenju

U zemlji Srbiji svi su majstori i svi sve najbolje znaju. Svi su eksperti za automobile i kuvanje, svi znaju bolje od lekara kako se određuje terapija za hipertenziju, svi znaju kako se vode makroekonomska politika i fudbalska reprezentacija, svi bi umeli da pišu bolje od pisaca i da pevaju bolje od onih što pune „Arenu“, a i u dojenje se svi razumeju. Zato i ne čudi što trudnice strepe od prvih dana nakon porođaja, što mlade mame odustaju od dojenja i što samo 13 odsto beba sisa nakon šestog meseca života. Iz mora zabluda izdvojili smo pet, a o ostalima i o činjenicama pričećemo na radionici za podršku dojenju koju u sredu 14. novembra organizuje Dečji sajt.

Ako se naspava, mama će imati više mleka i zato treba izbaciti noćne podoje. Noću tata treba da hrani bebu formulom, na flašicu.
Nesporno je da je mami potreban san, ali on nije zaslužan za veću proizvodnju mleka koja prvenstveno zavisi od ponude i potražnje. Ako su bebine potrebe veće, telo proizvodi više mleka i obrnuto. Kad se nekoliko podoja zameni mlečnom formulom, mamine grudi će „zaključiti“ da su bebine potrebe manje, pa će lučiti manje mleka, a to ne želite.
Osim toga, prolaktin, hormon koji je zaslužan za proizvodnju mleka, najviše se luči noću, pa je to razlog više da dojite bebu između ponoći i jutra. A što se tiče spavanja, lezite svaki put kad uspavate bebu, ako je to moguće..

Žene koje imaju male dojke nikada neće imati dovoljno mleka i zato je bolje da se ne trude i da odmah pređu na formulu. Najgore od svega je što će im se grudi, ako insistiraju na dojenju, trajno opustiti i dodatno smanjiti.
Količina mleka nikako ne zavisi od veličine dojke već od bebinih potreba, odnosno od ponude i potražnje. Žene sa izuzetno velikim grudima nemaju ništa više mleka od žena sa malim dojkama. I jedne i druge mogu da imaju taman onoliko koliko njihovim bebama treba, više ako se izmlazaju nakon svakog podoja ili manje ukoliko bebu dohranjuju
A kada je reč o opuštanju grudi, ono je rezultate sile gravitacije, prestanka lučenja hormona koji se luče u trudnoći i smanjenja količine masnog tkiva, a ne dojenja.

Dojenje oduzima previše vremena pa mama nema vremena ni za sebe, ni za stariju decu, ni za kućne poslove, ni za odmor i predah.
Dojenje oduzima mnogo manje vremena nego hranjenje na bočicu. Mamina dojka je uvek spremna, a formulu treba spremiti, što podrazumeva razmeravanje i grejanje vode, određivanje optimalne temperature, razmeravanje formule, pranje i sterilizaciju bočica... Uostalom, barem šest meseci beba neće umeti sama da drži bočicu, što znači da će mama morati da je hrani, što takođe zahteva vreme.
Ako neko želi dobro i mami i bebi, nek na sebe preuzme obaveze oko starije dece, spremanje ručka, pranje, peglanje i čišćenje.

Nemojte da dojite bebu na zahtev, kad god zatraži, već isključivo na tri sata jer će u suprotnom imati grčeve. Ako beba nije uobročena, u njenom želucu će se mešati polusvareno i nesvareno mleko, pa će imati bolove i gasove.
Kolike ili grčevi nastaju zbog toga što se bebe rađaju sa nerazvijenim sistemom organa za varenje. Kako beba raste, tako sazrevaju njena creva i želudac, grčevi postaju sve ređi dok na kraju sasvim ne nestanu nakon nekoliko meseci, najčešće oko trećeg. Dojenje na zahtev ih neće izazvati, ali nepravilno držanje bradavice i gutanje vazduha hoće, pa se potrudite da beba uvek podrigne nakon svakog podoja.

Kad bebu hranite mlečnom formulom iz bočice tačno znate koliko je i da li je dovoljno jela, što se ne može reći za bebe koje sisaju.
Istini za volju, grudi nemaju dozer koji će vam pokazati koliko je mleka beba posisala, ali vam on nije ni potreban. Beba koja lepo i dovoljno sisa redovno piški i kaki, odnosno puni pelene u pravilnim razmacima, lepo napreduje i razvija se u skladu sa svojim uzrastom. To su pokazatelji da je hranite kako treba, a ne crtice na flašici.
Ako tokom jednog podoja nije unela dovoljno mleka, zato što joj se prispavalo ili zato što su je mučili grčevi, beba će ponovo tražiti da sisa. Neće ona ostati gladna ako osluškujete njene potrebe.

Drage trudnice, naveli smo vam samo pet zabluda o dojenju a vi ste, verujemo, čuli mnogo više. Nemojte da se sekirate unapred i da donosite pogrešne zaključke, dođite na radionicu za podrku dojenju, Milena Popević, savetnica za dojenje, odagnaće sve vaše strepnje, strahove i dileme. Prijavite se za učešće klikom OVDE, jer je broj mesta ograničen, a mi ćemo vas čekati u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125, u sredu 14. novembra od 11 časova.

Foto: sciencenews.org, foxnews.com, karamelka.info, newbornbaby.com.au, mayoclinic.org, ulc.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno