Dojenje
07.08.2018.

Anja raste ko iz vode

Anja je na rođenju bila teška samo 1.750 g. Bila je malena i slabašna pa je u Institutu za neonatologiju provela mesec i po dana. Zbog proglašenja epidemije morbila, mama Danica (28) nije bila uz nju, ali joj je svako jutro nosila bočice sa mlekom. To joj je, kaže, bio najteži period, a 30. mart, kada je svoju devojčicu tešku „čak“ tri kilograma povela kući, najsrećniji dan u životu.
Anja za nedelju dana puni šest meseci, dobija po 1,2 kg mesečno, raste ko iz vode i neprekidno se smeje. A kako i ne bi kad je srećno i voljeno dete koje mama doji kad god zatraži.

– U početku nam je bilo mnogo teško. Iako je na Institutu hranjena iz bočice, Anja je odmah po dolasku kući počela da sisa. Nije to išlo ni lako ni glatko, jer je bila mala i nije umela jako da „vuče“, pa smo mi bili u panici... „Da li je posisala 80 ml, koliko je trebalo da unosi po obroku“, „Da li imam dovoljno mleka“, „Da li je moje mleko dovoljno dobro za nju“. Pitanja su se samo rojila, ali smo već posle prve kontrole znali da smo na dobrom putu – priča Danica koja je sa suprugom Markom (31) bila gošća 24. radionice za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta.

Anja nije „uobročena beba“ jer su njeni roditelji pobornici „dojenja na zahtev“. Nekad sisa na dva sata, nekad na sat vremena, a ovih dana je mama, zbog velikih vrućina, doji na svakih pola sata. Počela je i da jede. Prvog dana nije bila oduševljenja, juče je pojela čak devet kašičica pirinčane kaše, ali mamino mleko voli najviše.
Ovaj mladi par je podelio svoje iskustvo sa tridesetak trudnica koje su došle da od Milene Popević, vršnjačke savetnice za dojenje, čuju kako da se izbore sa svim preprekama i izazovima koji ih čekaju nakon porođaja.

– I nas su, kao i sve druge novopečene roditelje, svi iz okruženja obasipali savetima. Svi su bolje od nas znali šta našoj bebi treba i šta treba da radimo, ali mi smo odlučili da se držimo zajedno i da osluškujemo Anjine potrebe. I vama savetujem da saslušate sve dobronamerne ljude, a da na kraju uradite po svom – kazao je Marko okupljenim mamama koje su na radionici naučile sve što treba da znaju o dojenju.
Osim toga, buduće mame su od pijatelja Dečjeg sajta, kompanija MCG, „Bio Save“, „Dunav osiguranje“, „Alpen Pharma“, „Tosama“ i „Simbeks“ dobile obilje korisnim informacija o izmlazanju mleka, regenerativnoj medicini, stipendijskom osiguranju dece, homeopatskim preparatima za grčeve i bolno nicanje zuba, tupferima za grudi i maramicama za bebe, kao i o danskim pelenama koje ne izazivaju osip.

Foto: Decji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno