Dojenje
02.08.2018.

Nek podoj bude lep i lak

Sanja Laketić (34) nikad nije mogla da se pohvali raskošnim poprsjem i dugo je patila zbog svojih malih grudi. Činilo joj se da joj nijedna haljina ne stoji dovoljno lepo, da majice sa dubokim V izrezom ne treba ni da gleda, a kamo li da ih kupuje i da su sve njene drugarice zgodnije i privlačnije. No, sve se promenilo tokom prve trudnoće. Tada je shvatila da velike grudi nije lako „nositi“, a sve je postalo još teže nakon porođaja, dok je dojila svog sina.
– Svekrva mi je kupila grudnjak za dojenje i spasla me muka. Ne bih mogla bez njega. Zato sam svakoj drugarici nakon porođaja kupila po jedan – kaže Sanja i objašnjava kakav brushalter treba da nose mame koje doje.

Nakon porođaja grudi su nabrekle, jedre i pune mleka, a pritisak na mlečne kanale i nežno tkivo raste, pa je važno da ništa ne ometa protok mleka, jer u suprotnom može da dođe do upale i teških infekcija. S druge strane, kaže Sanja, nije dobro ni da grudi neprekidno budu slobodne, jer nešto treba da ih „drži“.
– Dobar brushalter je izrađen od pamuka, kako bi kože mogla da diše, nežan je i mekan, ima široke bretele koje se ne usecaju u ramena i ima zakačke koje omogućavaju mami da doji a da ga ne skida. Važno je i da se izabere pravi oblik, da ne bi stezao i žuljao dojke i da ne bi iritirao preosetljive bradavice.

Dobar grudnjak treba da bude dovoljno komotan da u njega mogu da stanu tupferi za meko koje otiče, naročito u prvim nedeljama nakon porođaja, dok mama i beba ne uspostave ritam hranjenja.
– Ako bebu hranite na zahtev, onako kako se preporučuje, bez grudnjaka za dojenje biste morale svaki čas da se raskopčavate i zakopčavate. S njim je lako. Samo otkačite i pomerite deo koji prekriva dojku i beba može odmah da sisa. Kad završi, sve vratite na mesto bilo da ste u kući, bilo da ste u domu zdravlja ili u parku... Jedno vreme sam čak spavala sa grudnjakom, jer mi je tako bilo lakše. Nije me stezao i žuljao, a spavaćica se nije kvasila od mleka koje curi, jer sam mogla da stavim tupfere – objašnjava Sanja.

Njoj je, ističe, bilo veoma važno da ima lep grudnjak, da se oseća ženstveno.
– Kao i svaka žena i ja volim lep veš, a to mi je posebno bilo važno u trudnoći i nakon porođaja. Kvalitet treba staviti na prvo mesto, ali ne treba zanemariti ni estetski momenat. I još nešto... Zahvaljujući dobrom grudnjaku grudi mi se nisu opustile, pa mi sada ne smeta što su male – kroz smeh priča Sanja i savetuje svim budućim mamama i ženama koje doje da obavezno kupe brushalter za dojenje. Preporučuje Canpol beli Classic koji može da se nađe na sajtu i u prodajnim objektima „Kids Land“. Do 7. avgusta, do kada traje Svetska nedelja dojenja, prodaju se s popustom od 20 odsto, a tu su i brojni artikli za mame koje doje iz asortimana „Philips Avent“.

Promo tekst
Foto: pbcexpo.com.au, thewoollife.com, yan.vn, hellobacsi.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno