Dojenje
28.07.2018.

Dojite bebe što duže

Podaci da je čak 48,96 odsto žena dojilo dete manje od šest meseci, da je samo 14,95 odsto majki dojilo bebu duže od šest meseci i da 7,74 odsto porodilja nikada nije ni probalo da podoji i nahrani bebu svojim mlekom odavno su poznate, ali se malo zna o tome da mnoge žene u Srbiji za to krive medicinske radnike u porodilištima i pedijatre u domovima zdravlja. To je pokazala anketa zdravstveno-informacijske mreže „SteadyHealth“ u kojoj je učestvovalo 800 majki iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

U anketi je utvrđeno da je jedan od osnovnih uzroka malog procenta žena koje doje bebe duže od šest meseci hranjenje novorođenčadi adaptiranim mlekom u porodilištima, upućivanje majki na mlečne formule, izostanak podrške zdravstvenih radnika, kao i uverenje porodilja da nemaju dovoljno mleka.
Sa ovim problemom ne susreće se samo naš region, već i neke od najrazvijenijih država sveta, među kojima su i SAD. No, za razliku od nas sa Zapadnog Balkana, tamo se radi na njegovom rešavanju jer je davno dokazano da majčino mleko nema pravu alternativu.

S tim ciljem je sistem javnih bolnica i porodilišta u Njujorku iz poklon-torbi, koje svaka majka dobija kada s bebom krene kući, izbacio besplatne uzorke mlečnih formula. Umesto njih porodilje dobijaju jednokratne vrećice za odlaganje izmlazanog mleka, termose za njihovo čuvanje, detaljne savete za dojenje i majice za bebe na kojima piše „Ja jedem mamu“.
Pored toga, u sva sva porodilišta su uvedene savetnice koje u prvim satima nakon porođaja obilaze mame, razgovaraju sa njima o dojenju, o pokretanju laktacije, o kolostrumu, optimalnim količinama posisanog mleka, nezi grudi i rešenjima za razne probleme s kojima će se mnoge od njih suočiti.

Ova odluka korporacije „New York City Health and Hospitals“ za promovisanje dojenja nije prošla bez osude dela javnosti, ali i dela žena koje su se tek porodile. Neke od njih su tvrdile da odluku o ishrani deteta može da donese samo majka, druge su žalile što ostaju bez besplatnih bočica i uzoraka adaptiranog mleka koje može da im zatreba, treće su izjavljivale da su u prvim danima nakon porođaja bile previše umorne za lekcije o dojenju.
Ove poslednje su možda u pravu... Mama nakon porođaja treba da dobije samo konkretne instrukcije za postavljanje bebe na dojku, a sve ostalo, ako je moguće, treba da nauči ranije.

Ne znamo šta Njujorčanke mogu besplatno da nauče o dojenju pre odlaska u porodilište, ali znamo da nemaju Milenu Popević, vršnjačku savetnicu za dojenje kakvu imamo mi. Ona će u utorak 7. avgusta, od 11 do 14 časova, u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125, održati dva predavanja u okviru 24. radionice za podršku dojenju u organizaciji „Dečjeg sajta“.
Drage trudnice, ukoliko ne želite da budete deo poražavajuće statistike, ako tražite odgovore na pitanja o dojenju koja vas muče, obavezno se prijavite za učešće na našoj radionici jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125, u utorak 7. avgusta od 11 časova.

Druženje smo zakazali na početku Svetske nedelje dojenja, a sa vama će se družiti i neke mame čije bebe zahvaljujući našim radionicama lepo sisaju i još lepše napreduju.

Foto: cnn.com, healthbeat.spectrumhealth.org, medicalxpress.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno