Dojenje
21.02.2018.

Samo nek' je beba sita

Većina majki se, kad bi to bilo moguće, ne bi odvojila od svoje bebe ni na tren, naročito ako beba sisa. Nažalost, to u živoru često ne ide baš tako jer će mama jednom morati kod lekara, drugi put u opštinu zbog nekog uverenja, treći put će morati da skokne po pelene i nove benkice jer su stare omalile...
Bebu će da čuvaju tata i baka, a ko će da je nahrani?

Upravo zbog ovakvih situacija mame treba da izmlazaju i čuvaju svoje mleko koje, u zavisnosti od načina skladištenja, može da se koristi i nakon godinu dana. Iako je zamrznuto majčino mleko upotrebljivo i posle 12 meseci, imajte na umu da će gubitak vitamina C biti veći što je mleko duže stajalo u frižideru ili u zamrzivaču.
Ako imate višak mleka koji ste izmuzle, evo smernica za njegovo čuvanje i upotrebu.

Sobna temperatura – Sveže majčino mleko može da se čuva na sobnoj temperaturi do šest sati iako bi bilo najoptimalnije da se iskoristi u roku do četiri sata. Tokom zime, ako je prostor zagrejan, i tokom leta mamino mleko treba da se potroši u roku od dva do četiri sata.
Putni frižider – Mamino mleko može da „preživi“ i jedno dugo putovanje, pa čak i duže od toga. Ako se ledene patrone nisu otopile, smete da ga iskoristite u roku od 24 sata.
Frižider – Iako bi bilo idealno da ga iskoristite u roku od tri dana, mamino mleko čuvano u zadnjem delu frižidera biće upotrebljivo i petog dana.
Zamrzivač – Duboko zamrznuto mamino mleko može da se čuva i koristi 12 meseci, mada bi bilo bolje da se iskoristi u roku od šest meseci.

Ukoliko u zamrzivaču imate veće zalihe, uvek prvo koristite ono koje najduže stoji. Bočicu, kesicu ili vrećicu s mlekom izvadite iz friza i stavite je u frižider noć pre upotrebe, a ako vam mleko treba odmah, možete da ga odmrznete i zagrejete pod mlazom tople vode ili u posudi tople vode.
Mamino mleko nikada ne odmrzavajte i ne zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli. Em se neće ravnomerno zagrejati, em će, na šta ukazuju pojedina istraživanja, izgubiti antitela koja su dragocena za bebin gastrointestinalni sistem.

Da biste sebi olakšali i izmlazanje i čuvanje mleka, koristite „Philips Avent“ pumpice, čašice i vrećice. I manuelne i električne pumpice su podjednako praktične i jednostavne za upotrebu, čašice su kompatibilne sa pumpicom i sa cuclama, a mogu i da se sterilišu i koriste više puta. Ukoliko u frizu nemate dovoljno mesta, za vas će onda biti idealne „Philips Avent“ vrećice koje su sterilisane pa mogu odmah da se koriste.

Ako želite da naučite sve o izmlazanju i čuvanju mleka, ali i o dojenju, nezi grudi, prvim danima bebinog života i da dobijete odgovore na pitanja koja muče mlade roditelje prijavite se za učešće na našoj jubilarnoj 20. radionici za podršku dojenju. Radionica se organizuje za trudnice, a prijavljivanje je obavezno, jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u igraonici „Kod zidića" (Kursulina 16a) u četvrtak 22. februara od 11 do 14h.

Foto: philips.avent, scarymommy.com, pregnancyandbaby.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno