Dojenje
20.08.2017.

7 NE za mame koje doje

Radionice za podršku dojenju u organizaciji „Dečjeg sajta“ održavaju se skoro godinu i po dana, i kroz njih je prošlo više od 500 trudnica. Sve one su od Tereze Kiš Miljković, vršnjačke savetnice za dojenje, naučile sve što treba da znaju o ovoj i te kako važnoj ulozi, a za vas koje niste iz Beograda ili niste bile u mogućnosti da se družite sa nama, izdvajamo sedam korisnih saveta o nezi grudi i bradavica.

NE ignorišite ispucale bradavice – U prvim danima dojenja osetljive bradavice često pucaju i bole, pa im treba pružiti dodatnu negu jer problem neće proći sam od sebe. Nakon svakog podoja grudi operite mlakom vodom, mekanim peškirom ili pelenom pokupite vodu, pa ih ostavite da se osuše na vazduhu. U zarastanju ragada nekad pomaže samo premazivanje sa jednom do dve kapi mleka, a nekad je potrebno mazati ih specijalnim kremama za negu bradavica.

NE mažite grudi pre dojenja – Grudi treba da negujete i da ih mažete kremama i losionima za negu, ali ne pre dojenja, jer neki od ovih preparata sadrže hemikalije koje nisu dobre za bebu. U najboljem slučaju, beba će odbiti da sisa, a u najgorem će imati problema sa varenjem i dijareju.

NE nosite čvrste grudnjake – Specijalni brushalteri za dojenje su malo skuplji, ali vrede svaku paru jer u periodu kad dojite bebu ništa ne sme da vas stiska i žulja. Oni su udobni, dobro podupiru dojke i ne iritiraju osetljive bradavice.

NE koristite sapun – Izbegavajte sapun, posebno ako su vam bradavice ispucale. Sapun će ih dodatno isušiti, što će onemogućiti zarastanje ranica i izazvati još jače bolove i neugodnost.

NE zanemarujte vrelinu – Mastitis je, nažalost, vrlo česta tegoba u prvim nedeljama nakon porođaja, dok majka i beba još pokušavaju da uspostave ritam hranjenja, i zato je važno da se nakon svakog podoja grudi isprazne. U suprotnom, može doći do začepljenja i upale mlečnih kanala, kao i do povišene temperature. Upaljena dojka je vruća, nabrekla i bolna na najblaži dodir.
Da do toga ne bi došlo, a i da bi se podstakla laktacija za period kad beba počne više da sisa, neophodno je izmlazanje bilo pumpicom, bilo ručno.

NE hraniti bebu samo iz jedne dojke – Bebe treba da sisaju iz obe dojke, bez obzira na to što bi one radije samo jednu ili zato što je vama udoban samo jedan položaj. Obe dojke moraju da se isprazne, jer će samo tako beba dobiti dovoljno mleka, a mama zaštitu od mastitisa.

NE koristite sintetičke blazinice – Majkama mleko često curi između podoja, pa se za njegovo skupljanje koriste specijalne blaznice i ulošci. Veličina i model nisu bitni, važno je samo da su napravljeni od stopostotnog pamuka, jer sintetika iritira i oštećuje bradavice.

O nezi grudi i bradavica, ali i svemu ostalom što je važno za uspešno dojenje, razgovaraćemo na narednoj radionici koja će biti održana 24. avgusta u SPC "Šumice". Broj mesta je ograničen, pa vas molimo da nam se prijavite putem email adrese info@decjisajt.rs ili preko naše FB stranice.

Foto: almawk3.com, mymidwife.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno