Dojenje
06.05.2015.

Šta preduzeti ako mleko prestane?

Da li je moguće da nakon nekoliko meseci dojenja mleko prestane? Znači li to da je sve u redu i šta preduzeti?

Telo svake žene koja poseduje mlečne žlezde sprema se za čin dojenja još u vreme kada nastaje u materici. Već tada počinju da se formiraju dojke. Za vreme puberteta one sazrevaju i formiraju se za svoju ulogu zbog koje i postoje, a to je hranjenje potomka. Za vreme trudnoće one dostižu svoj maksimum kada se količina mlečnih žlezda povećava kako bi dojke stvarale mleko za bebu.

Svaka žena koja prođe kroz ovaj process i nakon porođaja krene sa redovnom stimulacijom dojki redovnim nesmetanim podojima na zahtev deteta može da doji sve dok to odgovara njoj i/ili detetu.

Mleko može da prestane da se stvara u bilo kom trenutku dojenja ali pod određenim uslovima. Da bi se to bolje razumelo potrebno je shvatiti princip stvaranja mleka. Mleko se nakon rođenja deteta, osim u period kada dolazi do rađanja posteljice i nagle promene u nivou hormona koji stimuliše nadolazak mleka u prevelikoj količini, stvara po jednostavnom principu koji se zove ponuda i potražnja.

Da bi mleka bilo dovoljno i da dojenje traje dugo potrebno je da dete redovno sisa. U prvih 6 meseci dovoljno je samo dojiti bez davanja bilo čega drugog ali pod uslovom da dete može da sisa kada god želi i koliko god dugo želi.

Šta može uticati i utiče na prestanak stvaranja mleka:

•         Premali broj podoja ili prekratki podoji
•         Davanje vode, čaja, adaptiranog mleka…
•         Strah majke u bilo kom obliku iz bilo kog razloga (pojačano lučenje adrenalina u dužem vremenskom period MOŽE ali NE MORA da utiče na smanjenje količine mleka zbog težeg ispuštanja mleka)
•         Nesigurnost – izdajanje mleka radi proveravanja količine mleka u dojkama
•         Određene terapije koje utiču na smanjenje laktacije

Prestanak dojenja odnosno smanjenje količine mleka počinje onog momenta kada se počne uvoditi bilo šta drugo, a pogotovo u momentu kada se počinje sa uvođenjem čvrste hrane. U suštini uvođenje čvrste hrane utiče na to da dete postepeno smanjuje intenzitet podoja kao i broj podoja, zato ne treba žuriti sa uvođenjem velikog broja obroka, već dati vreme i detetu i sebi da polako postepeno čvrsta hrana prelazi u glavnu hranu tj. glavni izvor hranljivih sastojaka pravilan rast i razvoj. Opšta preporuka SZO (Svetska zdravstvena organizacija) je da se sa uvođenjem čvrsta hrane kreće sa 6 meseci starosti deteta.

Tek negde sa godinu dana čvrsta hrana može prevagnuti u smislu da dete više iz nje dobija nego iz majčinog mleka. Od tog momenta majčino mleko predstavlja dodatak detetovoj ishrani.

Šta preduzeti ukoliko beba ima gasove ili probleme sa stomakom, da li nastaviti sa dojenjem ili uvesti zamenu? Dolaze li u obzir čajevi?

Kada govorimo o zdravoj bebi njen stomak je pri rođenju spreman samo za jednu vrstu hrane a to je majčino mleko. Sve ostalo što bi se bebi davalo je strana materija kojoj nije mesto u bebinom stomaku. Tu podrazumevamo vodu, čajeve, adaptirana mleka...

Bebina creva sun a rođenju nevina da se tako izrazim jer još uvek kroz njih nije prošlo ništa drugo do majčina plodova voda koju je beba gutala za vreme dok je još bila u “maminom stomaku”. Nakon rođenja kada krene da unosi majčino mleko (prvo kolostrum pa prelazno mleko) bebina creva počinju da vrše svoju funkciju i da se u isto vreme nastanjuju dobrim bakterijama iz mleka. Ceo ovaj process za posledicu ima i stvaranje određenih gasova koji mogu da iritiraju bebu i da izazivaju plač kod bebe. Ceo proces sazrevanja bebinih creva zna potrajati 3 meseca a kod nekih beba i duže. To je period koji se jako često „zloupotrebljava“ kao izgovor za razne stepene grčeva zbog kojih se koristi jako mnogo farmaceutskih proizvoda za ublažavanje grčeva.

Grčevi su normalna pojava kod beba. To je još jedna od faza sazrevanja bebinog probavnog trakta. Kod nekih beba je intenzivniji kod nekih prođe neprimetno ali je normalno. Svi preparati koji se daju su više „apaurin“ za mamu i tatu da misle da su uradili sve što je bilo do njih. Većina tih preparata koji se daju moraju da se daju u kontinuitetu nedeljama da se oseti poboljšanje pa dok se izređa nekoliko vrsta preparata beba i sama izađe iz ove faze.

Definitivno najlošiji izbor, kada se pojave problemi sa gasovima, grčevima i bilo kojim stomačnim problemom ove vrste, je davanje čajeva direktno bebi. Ovi čajevi direktno utiču na bebina creva i to loše. Čajevi kao i voda i sve druge tečnosti skidaju dobre bakterije koje majčino mleko stvara u bebinim crevima i samim tim pravi više problema nego koristi. Preporučila bi majkama koje smatraju da je bebi potrebno pomoći da se ublaže grčevi da one same koriste čajeve za ublažavanje grčeva a da bebu redovno doje. Deo aktivnih sastojaka iz čaja doći će do bebe i na najblaži i najbolji način pomoći da se gasovi izbacuju a grčevi smire.

Još jedna stvar je važna kod smanjenja gasova a to je redovno pomaganje bebi da podrigne nakon podoja AKO ima potrebu. Neke bebe se nagutaju manje a neke više vazduha pri podoju pa im treba pomoći da taj vazduh izbace. Tako se smanjuje količina gasova u stomačiću.
Zaključak je: dojenje, dojenje, i samo dojenje.

Autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" 

foto: luiza braun, wes hicks unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno