Dojenje
21.04.2015.

Kako dojenje utiče na imunitet bebe?

Kako povećati količinu mleka?

Kada dobijem pitanje zabrinute majke, čije je dete mlađe od 6 meseci, kako da poveća količinu mleka prva stvar koju je pitam je da mi opiše zašto misli da nema dovoljno mleka. 

Jako često se dešava da majke sumnjaju u količunu mleka koju njihovo telo stvara iako je količina odlična i nema apsolutno nikakvog razloga za brigu i povećavanje količine.

Baš iz tog razloga volela bih da svaka majka pre pokušaja da utiče na povećanje količine mleka zapita sama sebe sledeće:

• Da li moje dete sisa na zahtev tj. da li dobija podoj uvek kada traži i da li ti podoji traju onoliko koliko dete samo želi?
• Da li dete redovno piški (ako je samo na podojima bez davanja drugih tečnosti)?

Ako je odgovor na oba pitanja DA onda imate dovoljno mleka.

Ono što majke najčešće natera da misle da nemaju dovoljno mleka su sledeće situacije:

• Beba traži česte podoje (potpuno je normalno da bebe menjaju ritam da imaju u nekim periodima dana ili u periodu od po nekoliko dana jako česte podoje)
• Dojke postaju mekše nego što su bile (potpuno normalna pojava jer su u prvim danima, a kod nekih žena i nedelja, dojke bile prepunjene a sada se stanje stabilizuje prema detetovim potrebama)
• Majka izdaja mleko da proveri koliko ga ima (bebina usta su savršen instrument za izvlačenje mleka za razliku od izdajanja koje ne može da izvuče onoliko koliko može dete i brže i lakše)
• Beba se budi u toku noći da sisa, a majci je rečeno da već treba da spava celu noć (noćni podoji kod dojenčadi su sasvim normalna pojava jako dugo)

Kada i ako realno postoji potreba da se poveća količina mleka tada se pristupa sledećem:

• Povećati broj podoja
• Nakon svakog podoja (dati obe dojke po podoju) dodatno izdajati radi stimulacije dojki. Isprazniti sve što možete i dodati još po 5 minuta izdajanja „na prazno“ (mleko više ne izlazi).
• Odmarati što češće
• Hraniti se redovno, raznovrsno i umereno
• Unositi dovoljno vode u svoj organizam
• Dati vremena svom telu da shvati da treba da poveća količinu mleka koju stvara, a to znači da je potrebno biti dosledan minimum 4-5 dana da bi počeli da primećujete promenu na bolje. Nastaviti još neko vreme kada količina krene da se povećava kako bi telo nastavilo sa povećanjem proizvodnje mleka.

Kako i u kojoj meri dojenje i majčino mleko utiče na jačanje imuniteta deteta?

Još u samom trenutku prvog podoja dete sisanjem izvlači prvo mleko koje je majčino telo spremalo u trudnoći za njega. To prvo mleko koje posisa zove se kolostrum. Ono je poznato kao takozvana prva vakcina za dete jer u sebi sadrži jako mnogo zaštitnih svojstava koji pomažu tek rođenom detetu da se lakše privikne na okolni svet na koji je došlo.

Kolostruma nema mnogo količinski ali ga ima taman koliko je detetu po podoju potrebno a s obzirom da je visokokalorična hrana detetu je nepotrebno davati bilo šta drugo osim redovnih čestih podoja. Ovim podojima dete je maksimalno zaštićeno od spoljnih štetnih uticaja.

Majčino telo sve vreme dok dete sisa stvara mleko u kom se nalazi jako mnogo antitela, živih ćelija, koje beba dobija kao dodatnu zaštitu.

Dete u prvim mesecima maksimalno iskorišćava ovu zaštitu kao dodatak na svoj imunitet koji vremenom stiče. Kako prolaze meseci dete stvara i svoj obrambeni mehanizam i sve manje zavisi od imuniteta iz majčinog mleka ali to ne znači da ga ne dobija preko njega jer majčino mleko nikada ne prestaje da radi u korist deteta i stvara antitela za sebe i dete preko mleka.

Da sumiram, dojenje mnogo znači za dete sve vreme dok sisa dok se u isto vreme gradi njegov sopstveni imunitet.

Autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" 

foto: Wes Hicks, luiza braun Unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno