Dojenje
31.03.2015.

Neodumice mladih mama oko dojenja

Da li buditi bebu da bismo je podojili?

U prvom mesecu su buđenja obavezna i to na dva do maksimum tri sata mereno od početka jednog do početka drugog podoja, a nakon kontrole u zavisnosti od detetovog napredovanja. Ako je lepo napredovalo nema potrebe za buđenjem ni u toku noći, a ako dete lošije napreduje buđenje je obavezno do daljnjeg.

Koliko treba da traje podoj?

Podoji traju sve dok dete efikasno sisa i guta. Na početku podoja ritam je prilično brz ali kada prođe prvi nalet mleka tada dete sisa i guta sa pauzama. Podoj je završen kada dete čvrsto zaspi, a ispraznilo je lepo dojku ili kada je isprazni i samo ispusti i ne želi da nastavi sisanje.

Šta smem / ne smem da jedem i  pijem dok dojim? Da li je dozvoljena kafa npr.?

Majka koja se porodila nije bolesnik i nema razloga da bude na bilo kakvim posebnim dijetama. Sve majke mogu i poželjno je da se hrane redovno, raznovrsno i umereno. To je najzdravije i za njih i za dete. Nema potrebe da se bilo šta izbegava ili bilo šta dodaje jednoj normalnoj urednoj ishrani. Sve što ste jele dok ste bile u drugom stanju možete jesti i dalje.

Ono što je poželjno da se izbegava su: cigarete, kafa u većim količinama, razne vrste čajeva koji mogu da utičnu na smanjenje količine mleka (nana, zeleni čaj, lipa, žalfija, peršun...), upotreba lekova bez konsultacije sa doktorom, alkohol, narkotici...

Poželjno je izbegavati jako začinjenu hranu, jako ljuto, kiselo, brzu hranu, hranu koja vas nadima.

Kako da znam kada je beba gladna?

Dojenje nije samo hrana ono je i hrana i voda i nežnost i bliskost i uteha i lek. Baš zato bebe ne sisaju uvek zbog gladi. Nikada nećete pogrešiti ako detetu date da sisa čak i ako je od predhodnog podoja prošlo svega pola sata. Ono na šta bih vam skrenula pažnju je da nakon podoja podignete bebu da podrigne ako ima potrebu jer ona to sama još uvek ne može a progutan vazduh u stomačiću zna da smeta.

Najčešće se dešava da se beba koja nije podrignulo nakon jela kada je spustite u krevetić nakon 5-10 minuta počne buniti jakim plačem. Najčešće je to samo zbog potrebe da podrigne, probajte da je opet pridržite. Ako je ne smiruje držanje u uspravnom položaju, a pelena nije puna, ponudite dojku.

Ne gledajte na sat kada dojite. Prve nedelje znaju biti jako naporne ali sve je to deo procesa prilagođavanja. Poštujte svoju bebu, dojite je kada god pomislite da joj to treba jer ćete tako udovoljiti njenoj potrebi bez obzira da li je samo želela vašu blizinu ili joj je podoj u tom trenutku bio potreban.

Pelene su vam uvek pravi pokazatelj da li beba unosi dovoljno mleka. Za bebe mlađe od 6 nedelja 5-6 mokrih jednokratnih pelena 40-50ml po peleni su znak da beba posisa dovoljno mleka. Kod beba starijih od šest nedelja broj je nešto manji 4-5 ali su količinski nešto punije 60-90ml urina.

Ne izdajajte dojke kako bi proverili koliko mleka imate, pogledajte svoje dete i mokre pelene.

autor: Tereza Miljković 

foto: Luiza Braun, Jonathan Borba Unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno