Dojenje
15.03.2015.

Kako da budem sigurna da dojim pravilno?

Dojenje ne treba da boli i to je jedna od prvih smernica kada ste zabrinuti za to da li dojite pravilno. Određena neprijatnost se može očekivati u prvim danima dojenačkog staža, više nelagodnost dok se baradvice naviknu na podoje, ali bol ne. On je najbolji signal da ne dojite kako treba.

U slučaju da je podoj bolan nežno ugurajte vrh svog prsta u ugao bebinih usta kako bi se razbio vakum koji dete pravi ustima, beba će pustiti dojku, a zatim je ponovo namestite pravilno da nastavi podoj. Ne zaboravite da je potrebno vreme i vama i bebi da se naučite da dojite odnosno da dete sisa kako treba. Ono ima instinktivno potrebu da sisa ali oko položaja ima potrebu za asistencijom.

Kako da budem sigurna da dojim pravilno?

Osnova pravilnog dojenja su:
• Udobno nameštena majka – bez obzira da li dojite u sedećem ili ležećem položaju

• Pravilan položaj tela deteta u odnosu na majčino telo – dete je direktno okrenuto ka svojoj majci (glava nije okrenuta u odnosu na telo već se nalaze jednako okrenuti na istu stranu), bebino telo je primaknuto uz majku i opušteno

• Detetova usta su obuhvatila velik deo dojke u usta, usne su izvrnute ka van, a između donje usne i dojke pomalo proviruje bebin jezik. Areola je većim delom u detetovim ustima.

Nakon što je beba ispustila dojku iz usta ako je bradavica izdužena i pravilnog valjkastog oblika onda je bebin položaj na dojci dobar. U slučaju da primećujete bilo šta neobično, od pljosnate bradavice, bradavice u obliku ruža (karmina), belu liniju na bradavici koja nestaje ubrzo nakon vađenja iz detetovih usta, ukoliko je bradavica pobelela ili pomodrela, ranice na bradavicama, krvarenje... to su sve znaci da dete nije dobro postavljeno na dojku i da morate obratiti posebnu pažnju početku podoja kada beba uzima dojku u usta.

Na ovoj slici vidimo primer nepravilnog položaja bebe tokom dojenja, jer beba mora biti okrenuta ka mami celim telom. 

Na koliko sati dojiti bebu, koliko puta dnevno?

Svi saveti tipa: beba treba da sisa na tri sata, podoj treba da traje toliko minuta na jednoj ili toliko na jednoj toliko na drugoj, savet da morate čekati bilo koliko nakon podoja da beba svari mleko od predhodnog podoja... Svi takvi saveti su POGREŠNI.

Bebe koje su na prirodnoj ishrani tj sisaju hrane se onako kako priroda nalaže a to je na zahtev bebe. Bebe najbolje znaju kada im treba podoj a kada ne. Kada se dete rodi potrebno je da sisa jako često. U prvom mesecu bebinog života savet je da beba sisa minimum 8 puta (ako je aktivan sisavac i ako uvek lepo prazni dojku) pa do 12 puta za bebe koje su manje porođajne kilaže, koje slabije sisaju, koje su pod uticajem žutice tj povišenog bilirubina. U prvom mesecu podoja ne može biti previše može ih samo biti premalo.

 

Zašto je potrebno da sisaju tako često?

Beba koja sisa često u toku prvog meseca ona na taj način nikada ne može biti gladna. Čestim podojima beba:

• dolazi do dovoljno mleka,
• jako lepo prazni majčine prepunjene dojke,
• reguliše količinu mleka koja se stvara,
• sprečava upalu dojke mod majke
• češće kaki pa stolicom izbacuje višak bilirubina – smanjuje pa čak i sprečava razvoj fiziološke žutice
• podstiče lakše vraćanje izgubljene težine nakon rođenja
• lepo napreduje u tom jako zahtevnom periodu adaptacije na spoljnu sredinu

Kada prođe mesec dana i uradite prvu kontrolu u savetovalištu za zdravu decu tada možete ili da se opustite i dozvolite detetu da samo reguliše kada će i koliko da sisa ili ako je bilo problema sa dobijanjem na težini još neko vreme da zadržite česta hranjenja deteta.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje o dojenju možete nam pisati na facebok stranicu Dečjeg sajta OVDE .

autor teksta:  Tereza Miljković 

profesionalna savetnica za dojenje

foto: Wes chicks, Luiza Braun Usplash.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno