Roditeljstvo
16.06.2023.

Iskoristite leto i naučite mališane novim veštinama

Leto je idealno vreme za savladavanje novih veština. U toku su odmori i letnji raspust, pa smo opušteniji i imamo malo više prostora da klince učimo novim stvarima, da vežbamo sa njima i pomognemo im da savladaju nove veštine, koje će im biti potrebne i kasnije u svakodnevici. 

Svako dete ima sopstveni ritam razvoja i učenja novih veština, ali će mu za neke od njih biti potrebna vaša asistencija. Svakaka od ovih savladanih veština pomoći će mu na direktan ili indirektan način da se samo snađe kada krene u vrtić ili školu, a kada bi niste uz njega da mu pomognete.   

Pospremanje igračaka za mališane do 3. godine

U periodu između druge i treće godine dete polako postaje svesno sebe i okoline i počinje da koristi svoja čula u istraživanju sveta oko sebe. Pokazuje interesovanje da samo donosi neke odluke i počinje da traži način da bude što samostalnije. U tom periodu često se može čuti rečenica: " Ja to mogu sam/a" , a to je i period kada će dosta često govoriti "Ne" kao odgovor na mnoge stvari koje se od njega traže. 
Ovo je idealan period za početak učenja novih, praktičnih veština ali je sa druge strane važno i uspostaviti ravnotežu između usmeravanja deteta i autoritativnog ponašanja i omogućavanja da samo donosi svoje izbore, naravno kada je to moguće i dopustivo. 
Iako su još uvek veoma mali, ovo je pravo vreme za učenje i postepeno sticanje navika o urednosti i slaganju predmeta i igračaka na svoje mesto. Kako biste mališanu pomogli da što lakše savlada ovaj zadatak, možete nabaviti šarene kutije za odlaganje i organizovnje igračaka, a možete uvesti i pravilo da uvek pre odlaska u krevet i čitanja priče zajedno pospremite igračke. Neka vam dete u početku pomaže kako bi učilo, a kasnije će znati kako da ih pakuje i samo. Takođe, nemojte preskakati ovaj zadatak jer mališani vole rutinu. 

Samostalno pranje zubića za decu od 3-5 godina

Pranje zubića može postati zanimljiva aktivnost ako detetu kupite interesantnu četkicu za zube sa likom omiljenog junaka iuključite ga u njen odabir. Isto važi i za dečju pastu za zube. Nabavite im onu koja je isključivo prilagođena deci, sa voćnim, primamljivim ukusima. Objasnite detetu sve o važnosti nege i pranja zubića i zbog čega je važno da ih čuvamo i temeljno negujemo.
U ovom uzrastu dete počinje da pokazuje i interesovanje za izbor svoje odevne kombinacije i jasno vam stavlja do znanja šta želi da obuče a šta ne dolazi u obzir, ma koliko vi insistirali. Zato je ovo idealan period da mališana učite i da se samostalno oblači ujutro i pred spavanje odlaže garderobu. Leto je svakako idealan period za uvežbavanje samostalnog oblačenja i obuvanja sandalica. 

Pospremanje sobe i pomoć u kuhinji za uzrast od 6 godina

U predškolskom uzrastu dete počinje polako da pokazuje veću inicijativu, ali da bi i preduzimalo korake i reagovalo kada je potrebno, važno je da stekne i samopouzdanje. U situacijama u kojima je potrebno da prebrode neke prepreke, dešava se da procenjuju svoje sposobnosti, pa mu je tada dosta važno da ima ohrabrenje sa strane, od roditelja i osoba čije mišjenje mu znači, da sve radi kako treba i da date prepreke može uspešno da prevaziđe ili savet i upozorenje da je za neke stvari potrebno ipak malo vremena i da je bolje da sačeka. 
Zato je ovo veoma dobar period za učenje kako da pomaže u kuhinji, postavlja ili rasklanja sto, ili recimo samostalno sipa vodu i sok u čašu i sl. Treba voditi računa da kada vam dete pomaže, ipak ne dolazi u dodir sa noževima, teškim činijama i tanjirima koje se lako mogu razbiti i sl., već mu dajte lakše zadatke. 
U ovom uzrastu nameštanje kreveta i pakovanje stvari u sobi treba da postane rutina i da ovu veštinu do polaska u školu skroz savladaj tako da ga ne morate podsćati svaki dan da je potrebno da to uradi. Trudite se da dete ovu naviku praktikuje ne samo radnim danima već i vikendima i u periodu kada je na raspustu. 

Vezivanje pertli i baštovanstvo za školarce od 7. godina 

Pred sam polazak u školu bitno je da mališani savladaju aktivnosti koje će im i te kako biti potrebne kada krenu u školu i budu van kuće pa vi nećete biti tu da im pomognete. 
Vezivanje cipela je svakako na prvom mestu. Deca ovu veštinu uvežbavaju još u predškolskom, ali nekim mališanima je ipak potrebno malo više vremena da je skroz savladaju i budu sigurni u sebe. Imajte strpljenja, pokazujte mu proces korak po korak i nemojte se nervitati i biti oštri ako stvari ne idu kako je predviđeno. 
Mlađi školarci mogu početi da učestvuju i u dodatnim aktivnostima u kući kao što je slaganje svoje odeće kada se osuši ili spremanje odeće za pranje. Ove aktivnoti pomoći će im da znaju kako da sami okače svoju jaknicu kada dođu u školu, kako da slože stvari pre i posle časa fizičkog. 

Leto je pravo vreme da dete učite i nezi biljaka. Bilo da imate terasu sa cvećem i začinskim biljem, sopstvenu bašticu ili samo nekoliko saksija sa cvećem u stanu, uključite ga u zalivanje, presađivanje i brigu o biljkama. 
Ako imate priliku, zasejte začinsko bilje, salatu ili rukolu, kojima ne treba puno vremena da budu zrele za korišćenje i jelo, pa ih možete posejati i sada, iako je leto već poodmaklo. Deci će biti zanimljivo da imaju zaduženje da brinu o nečemu, učiće se odgovornosti a kada biljčice budu spremne za upotrebnu ili procvetaju, biće ponosni na sebe i svoj rad. 

 

Reciklaža i spemanje obroka za starije školarce 

Tokom leta dosta boravimo u prirodi pa je to prava prilika da decu naučimo kako reciiklirati i zbog čega je to važno. Odvajajte u stanu ambalažu koju je kod nas moguće reciklirati, staklo, pet ambalažu, papir. Na ovaj način usadićete im u svest osećaj za urednost, higijenu i brigu u okolini. 
Školarce možete polako početi da uključujete i u  pomoć oko pripreme hrane. Na ovaj način ne samo da će se učiti odgovornosti i biti otvoreni da pomažu, već će usvajati i zdrave navike i ređe će jesti nekvalitetnu i brzu hranu. 

Svako dete ima svoj put razvoja i lični ritam za učenje novih stvari i veština. Možda je vaš mališan već uveliko savladao neke od ovih aktivnosti i pre vremena a možda će mu biti potrebno još malo pomoći i strpljenja dok njima u potpunosti ne ovlada. Najvažnije je ostati staložen, ne pokazivati frustraciju i dozvoliti detetu da pogreši kolikog god puta je potrebno. 

foto: filip-urban-unsplash, pexels-mikhail-nilov,pexels-tatiana-syrikova

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Edukativne 24695
Drveni set seckamo doručak 44541
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.595,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igracka za pesak i vodu - Drvo 11/59645
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Klackalice 40505CT
Konjić na ljuljanje Appaloosa 40505
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.140,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno