Školarci
11.07.2016.

12 predloga za kvalitetan letnji raspust

Roditelji mogu predložiti i organizovati određene aktivnosti, ali važno je dopustiti detetu da samo donese odluku. Tajna u ostvarivanju navedenog jeste prilagođavanje aktivnosti dečjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu.

Evo nekoliko predloga

1. Savetujte detetu da se ograniči na dve-tri aktivnosti tokom dana.

2. Predložite mu da napravi popis svojih knjiga ili igračaka, a tako može ponovno otkriti neke zaboravljene igre.

3. Razgovarajte o aktivnostima i pitajte dete "Šta sutra želiš raditi?". Razgovarajte o tome šta može, a šta ne.

4. Predložite nešto novo. Pokazujući interes za njegovo vreme, podstičete i njega da iskaže interese i planira vreme. Na primer, predložite izradu porodičnog kolaža. Zajedno s decom izaberite vama najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite slike, napišite datum o događaju i tako napravite kolaž i ovekovečite zajednička sećanja.

5. Organizujte porodična putovanja ili izlete (ZOO, lunapark i slično) ili svima pristupačne vraijante - šetnja gradom, parkom, izlet u prirodu ili odlazak na gradsku plažu.

6. Uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga igrajući se s decom - roditelji treba da daju prednost društvenim igrama s decom ispred dugih sati gledanja TV programa i igranja kompjuterskih igrica.

7. Osmislite novu igru, priču, pesmu zajedno ili ispecite i dekorišite neke nove i neobične kolače.

8. Bavite se porodičnih hobijem – aktivnosti kao što su na primer izrađivanje nakita, biciklizam, vožnja rolera kao odličan način za kvalitetno provođenje vremena s decom.

9. Održite u krugu porodice i prijatelja Olimpijske igre naprimer na plaži, na livadi ili u dvorištu porodične kuće. Važno je da deca izaberu igre i da naprave olimpijske medalje ili pehare (može biti i simbolična nagrada). Upriličite i svečanost proglašenja i proslavite uz roštiljanje.

10. Održite porodično takmičenje u pevanju, plesanju ili pantomimi. Pobednik može izabrati, od nekoliko ponuđenih aktivnosti, jednu po svojoj želji za sledeći dan.

11. Menjajte aktivnosti - ako ovaj vikend idete negde na put, sledeći provedite u kući. Nemojte ići na sladoled uvek na isto mesto, svaki dan odaberite neku novu aktivnost.

12. Ako pada kiša, posetite muzej ili bioskop ili napravite kućnu likovnu radionicu.

I na kraju uvek pohvalite vaše dete kada kvalitetno ispuni vreme!

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: cartalkblogs.com, vistamalls.com.ph

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""