Deca
03.02.2021.

Postoji veoma jednostavan način da pobedite nered u kući

Svi roditelji vrlo dobro znaju da od trenutka kada dete dobije prvih nekoliko igračaka kretanje kroz kuću postaje otežano jer će se iz dana u dan samo umnožavati prepreke koje treba preskočiti. I ne samo to... Jedan od glavnih izvora nereda postaju upravo igračke. 
Posebno kada je u pitanju prvo dete, roditelji žele da ima sve moguće popularne igračke pa ne žale novac, a tu su  i bake, deke, tetke, stričevi i ujaci koji mališana obasipaju stvarima kojima se on silno raduje, a o koje ćete se na koncu opet vi saplitati. Kada mališan malo odraste, neće želeti da se odrekne nijedne igračke iako ćete vi samo moliti da vam se vrati malo vašeg slobodnog prostora.
Ukoliko se trenutno suočavate sa ovim izazovom, pokušajte sa konceptom minimalizma. To nikako ne znači da dete treba da se odrekne većeg dela igračaka već da se okrene jednostavnijem igranju. 
Prvo sve igračke razdvojite u kategoriju onih koje zadržavate i onih koje su za bacanje ili doniranje. Jedna od najbitnijih stvari je da ne kupujete detetu nove igračke već da ga naučite da se oslanja na maštu i kreativnost i da bude zadovoljno onim što ima. Ovakav stav gradi se od malih nogu, kada dete tek počinje da uči o svetu oko sebe.

Odvojte igračke koje zadržavate 

Neka dete odredi koje igračke su mu najdraže, koje želi da zadrži, koje da pokloni, a koje da baci jer su oštećene. Bitno je da ga uključlite u ovaj proces kako ne bi pomislilo da ga zbog nečega kažnjavate. Možete zadržati kocke, slagalice, igračke koje utiču na poboljšanje motorike i naravno, nekoliko plišanih igačaka koje su mališanu veoma drage i za koje je vezano. Knjige su obavezna stavka i treba da ih ima više. Čak i kada ih dete preraste, sačuvajte ih kao uspomenu na detinjstvo. 

Odredite igračke koje su za bacanje ili poklanjanje

Igračke koje dete ne koristi pa samo skupljaju prašinu, kao i one koje su polomljene, dotrajale i ne mogu da se upotrebljavaju, odvojite na gomilu za bacanje. Igračke koje su ispravne, a koje je dete preraslo prosledite nekom od njegovih drugara, malih komšija ili mlađim rođacima. Ukoliko niste sigurni kako će reagovati na to, zadržite ih neko vreme na terasi ili u ostavi da vidite da li će ih tražiti, plakati i buniti se. 

Bliskim prijateljima i rođacima sugerišite šta da kupe

Rođaci i prijatelji najčešće kupuju igračke, često ono što vaše dete već ima. Zato je dobro da im sugerišete  šta mu nedostaje, odnosno šta bi volelo da dobije. Uvek iznesite nekoliko predloga od kojih će oni odabrati onu koja im je najprihvatljivija. Umesto igračaka mogu da kupe i nešto praktično, što neće sakupljati prašinu, da mu kupe ulaznice za neki zanimljiv muzej, Zoo vrt, CD sa dečjim pesmama, kurs jezika ili školicu nekog sporta, što će dete svakako obradovati a vama neće povećati količinu stvari u stanu. 

Sagledajte sve dobre strane minimalizma

Minimalizam ne samo da ostavlja više slobodnog životnog prostora već i ustupa mesto mašti koju deca više koriste kada imaju manje igračaka na raspolaganju, a uz to brže uče kako da se samostalno igraju. Ukoliko im u nekom trenutku o postane dosadno, tražiće nove načine igre sa postojećim igračkama i nalaziće više kreativnosti u sebi nego što ste mogli da zamislite. Manje igračaka znači i manje stresa za vas kao roditelje i manje utrošenog vremena u pripremi za igru i raspremanju nakon toga.
Kroz minimalizam u količini igračaka, deca će se učiti da i kasnije kupuju samo stvari koje su im potrebne, učiće kako da ulažu u kvalitet a ne u kvantitet i navići će se na to da budu okruženi samo predmetima koje zaista upotrebljavaju i vole. Svaki predmet tj. igračka za njih će imati upotrebnu vrednost i više će znati da ga cene nego ako imaju gomile stvari koje ne koriste. 
foto: pixabay, pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno