Vikend akcije
26.07.2013.

Ovčar banja-lekoviti dragulj

Porodično putovanje

Ako razmišljate gde biste proveli lep i ispunjen porodični vikend, naš predlog je da se zaputite u Ovčar Banju.

Ova lepotica ugnjezdila se u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, od čije lepote zastaje dah.
Bogata je termalnim izvorima koji leče reumu, spondilozu, kožna oboljenja, artritis i razne sportske povrede.
Termalni izvori ove banje izbijaju iz krečnjaka, a temperatura lekovite vode iznosi 35 do 37,5 stepeni Celzijusa.
Srpska Sveta gora
O lepoti ove banje pisao je i poznati turski putopisac Evlija Čelebija. On  je 1662. zabeležio: „U blizini ovog naselja u planinama bogatim drvećem, nalaze se kupke sela Banje. Još u doba hrišćanskih kraljeva na ovoj lekovitoj vodi podignute su veličanstvene visoke kupole, veliki basen, mnogobrojni hladnjaci, halvati i svlačionice. Tu se godišnje u doba lubenica sakupi četrdeset do pedeset hiljada duša, održavaju panađuri, trguje. To je veličanstveno izletište i mjesto za uživanje. Kako je voda tih banja jako topla to se vodi kupki dodaje nešto hladne vode.“
Lekovite vode Ovčar Banje korišćene su još u praistorijsko doba. Ove terme su bile kultna mesta koja su služila mnogobošcima za obavljanje verskih obreda. Termalno-kultna funkcija preuzeta od hrišćana opredelila je da se kod ovčarskih termi kao „posvećenih izvora“ podignu prvobitne bogomolje Preobraženja i Blagoveštenja, kao i negdašnji manastir Svetog Đorđa. Za vreme rimske kolonizacije ove terme imale su veći značaj. Zasnivao se na eksploataciji rudokopa i tu je svakako postojala rudarska naseobina, jer su takva naselja u antičko doba, po našim krajevima, često nalazila uz mineralne izvore. Na ostatke rimskih rudarskih radova oko Banje i u klisuri nailazilo se u drugoj polovini 19. veka. Prvobitni hramovi većine današnjih manastira u klisuri bili su srednjevekovni. Kao duhovna i kulturna središta manastiri su se velikim delom izdržavali eksploatacijom termalnih izvora i od panađura ili vašara. Ulogom i značajem manastira i njihovih, odnosno banjskih panađura objašnjava se i tvrdnja da je Ovčar Banja u srednjevekovno doba bila ne samo najpoznatija nego i najveća banja u Srbiji – objašnjavaju u Turističkoj organizaciji Čačka.
Ovčarsko – kablarsku klisuru krasi deset manastira i dva svetilišta. Zbog toga je zovu srpskom Svetom gorom. Na padinama Ovčara nalaze se Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Svete Trojice, a na padinama Kablara su Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje (gde se zamonašio patrijarh Pavle) i Ilinje. 
U steni, podno Kablara, podignuta je 1938. mala crkva Savinje. Legenda kaže da je na tom mestu jedno vreme živeo Sveti Sava i da voda koja tu izvire ima lekovita svojstva. Veruje se da će vodu pod kamenom zateći samo bezgrešni ljudi, dok će grešnici koji pohode ovo svetilište ostati žedni. Na desnoj obali reke nalazi se pećina Kađenica. I nju narod smatra svetinjom. Tu su Turci tokom Hadži Prodanove bune masakrirali  srpske žene i decu koji su se krili u zbegovima.
Planinarenje, ribolov, vožnja brodićem


Na šumovitim planinama Ovčaru i Kablaru postoje obeležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru Međuvršje na Zapadnoj Moravi postoji staza za sportski ribolov, duga 800 m.
Da bi ceo ovaj kraj i njegove lepote doživeli na poseban način domaćini će vas provozati brodićem, koji oni zovu katamaran. Dok brodić klizi jezerom Međuvršje uživaćete u pogledu na planinske pejzaže i manastire raštrkane po padinama Kablara i Ovčara. Predlažemo vam da pauzu napravite u manastiru Nikolje, najstarijoj crkvi u ovom kraju do koje se može doći putem ali i s reke. Malo je poznato da je u dvorištu ovog manastira sahranjen Petar Obrenović, prvorođeni sin kneza Miloša.

 

Nakon propasti Prvog srpskog ustanka knez u Nikolje doveo kneginju Ljubicu i decu, da ih skloni od Turaka. Krijući se od Turaka po planinskim zbegovima, Milošev tada petogodišnji sin se razboleo i umro. O tom događaju u porti Nikolja svedoči mala nadgrobna ploča.
Dečji sajt

Info
Ovčar banja je od Čačka udaljena 18 kilometara a od Beograda 160 kilometara
Nalazi se na nadmorskoj visini od 278 metara
Ovo mesto zakonom je zaštićeno kao prirodno dobro prve kategorije
Cena noćenja od 600 do 2.000 dinara

foto:jessica-rockowitz-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije