Vikend akcije
21.06.2018.

Kruševički vis, raj na zemlji

Izreka „Sve se može kad se dvoje slože“ važi u svakoj situaciji, u svakom slučaju i u svakom vremenu. A koliko je tačna pokazalo se i polovinom juna kada su beogradski Klub „Džepovi prirode“ i pančevački Klub „Soko“ organizovali Prvi festival prirode, na zadovoljstvo pedesetak učesnika. Svi oni imali su samo jednu želju – da provedu lep dan u prirodi.

Skoro dvadesetoro dece različitog uzrasta obasjavalo je svojim osmehom ono što škrto Sunce nije moglo, a najmlađi Dimitrije, sa svoje dve i po godine, bio je zvezda pohoda dugog tri kilometra od sela Kruševica do Kruševičkog visa. Istini za volju, deo staze je prešao na tatinim ramenima, ali je među prvima istrčao na Kruševički vis, negde između Aranđelovca i Lazarevca.
Tako je i pogled pravio krug od Valjevskih planina, preko Rudnika i Ostrvice, Bukulje i Venčaca, do Kosmaja i Avale. Sve zeleno, rodno, umiveno bleštavim kapima kiše od juče. Šumadija u srcu, Festival u srcu Šumadije.

U „Sokolovom gnezdu“, planinarskoj kući Kluba „Soko“, domaćini su u tri kotlića krčkali razne đakonije, uključujući i pasulj, pod dirigentskom kutlačom revnosnog čika Save. Deca su se rastrčala po delu imanja uređenom za igru, a odrasli su zauzeli po deo velike livade i uživali u čaju od divlje nane, soku od koprive i kafi od izvorske vode.

Raspoloženi Nikola je okupljenima u vajatu kraj kuće pokazao kako se pali vatra sa kremenom i malo sitne piljevine, Bane je drugoj grupi objašnjavao kako se pravi sok od lekovitog bilja i raznih voćkica, a onda su se svi bacili na pasulj i čorbu od koprive.

Dan kojim su meteorolozi plašili i decu i odrasle prerastao je sam sebe, pa je došlo vreme za rastanak sa selom.
Do naredne godine i narednog Festivala prirode.

Foto: Džepovi prirode

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije