Na odmoru
26.06.2014.

Ishrana na putovanju i na odmoru

U toku putovanja važno je unositi optimalnu količinu tečnosti zbog visoke dnevne temperature i povećanog znojenja. Preporuka je negazirana prirodna flaširana voda. Izbegavati nošenje začinjene, masne, lako kvarljive hrane koja može izazvati digestivne tegobe mučninu, povraćanje, nadimanje, proliv. Ako putovanje kolima, autobusom ili vozom duže traje možemo poneti peciva, domaće sveže pripremljene kifle, integralne kifle, integralni keks, oprano sezonsko voće (kajsija, jabuka, kruška) kao i nešto od koštunjavog voća ( orah, badem, lešnik). Sendviče sa belim sirom ili kačkavaljem i svežom paprikom možete poneti u ručnom frižideru.

Na odmoru smo, želeli bi da se zdravo hranimo i po mogućstvu malo smršamo,  ali to nije uvek lako. Osnovu naše ishrane u toku letnjih meseci treba da čini obilje voća i povrća I žitarice uz umeren unos mlečnih i mesnih proizvoda bilo da se nalazimo u planinskon selu, banji, na reci ili moru. Salata od svežeg paradajza, krastavca, paprike, luka sa dodatkom sira i maslinovim uljem, kupus salata, zelena salata, vitaminska salata od rendane ili sackane šargarepe, cvekle, celera I kupusa  preporučuje se svakodnevno.

Izbegavati prženje I pohovanje mesa I povrća I kao način pripreme koristiti kuvanje, dinstanje na vodi sa dodatkom maslinovog  ulja na kraju, pečenje u rerni.Koristiti piletinu, čuretinu, ribu rečnu ( šaran, štuka, smudj, pastrmka) I morsku (tuna, skuša, losos)   crvena mesa unositi jednom  nedeljno. Kao prilog mesu može se dodati povrće pripremljeno na pari ( šargarepa, celer, brokoli  tikvice) koje se priprema za petnaest minuta, bogato je vitaminima, lepog izgleda i ukusa.

Od mlečnih proizvoda koristimo jogurt, bele nemasnije sireve, ponekad  kačkavalj. Špagete, integralni pirinač, kačamak, pasulj , sočivo  unositi kao zamenu za hleb. Konzumirajmo hranu koja je tipična za mesto gde se nalazimo: ako smo u ravničarskom selu probajmo riblji ili pileći paprikaš, na moru uživajmo u morskoj ribi i brodetu, na planini u mlečnim proizvodima, planinskom voću i pečurkama - preporuke su prof dr Vesne Dimitrijević Srećković sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

foto:silvia-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno