Blog
29.08.2013.

Srećan nam povratak u školu!!!

Roditelji, deco, srećan nam povratak u školu!!!

“Back to school!“, “Školski pribor na akciji” i druge slične reklame nagovestavaju nam ovih dana da se bliži još jedna školska godina. Nekim mališanima će biti prva u životu, drugi  će njen kraj dočekati kao maturanti, onim starijim će biti poslednja provedena u đačkim klupama. Svaka od njih će, kao i uvek, biti ispraćena brigom roditelja. Već se uveliko nabavljaju rančevi i drugi školski pribor, odeća i obuća, jer iako po vremenskim prilikama i dalje traje, u glavama roditelja ovo leto odavno je prošlo.
Sledi težak mesec...Treba spremiti novčanik za novu školsku godinu, a čim ista počne troškovi se sami ređaju, počevši od dnevnog boravka, preko ekskurzija, izleta i nastave u prirodi, dodatnih knjiga i svezaka. Još ukoliko spadate medju roditelje koji insistiraju na sportu i zdravom životu, onda plaćate dodatni ceh. Neko za jedno, neko za dva deteta,a retki su oni koji sve to treba da obezbede puta tri.
Ova 2013/2014 je dodatno teža jer se čeka novo ime, novi krojač đačke sudbine, školskog sistema, onaj ko će da preuzme obavezu, odgovornost da nam školstvo vrati na pravi put, onaj kojim smo se dičili. Da li će taj neko imati dovoljno snage da povuče jasne poteze, proveri sumnjivo stečeno „znanje“, spreči da pojedinci preko noći diplomiraju i mašu studentima državnih fakulteta svojim diplomama? Mnogo je zahteva, ciljeva koje treba da ostvarimo pre nego stupi na scenu školska 2013/2014.
Treba da mi sami pre svega shvatimo da decu pošaljemo po znanje, a ne po ocene, da im pokažemo da to što uče danas je za njihovo dobro sutra, da to što mi nemamo dovoljno velike plate da pokrijemo osnovne životne troškove i pored stečenog obrazovanja je samo greška sistema u kome živimo. Treba da ih naučimo da se bore, da uživaju u školskim danima, dečjim zavrzlamama, da ih ne opterećujemo uspehom, ne sputavamo da iskažu svoje misli, da ih naučimo moralnim vrednostima, drugarstvu, da ih osnažimo, kuražimo, osamostalimo....
Mnogo zahteva za jednog malog čoveka, roditelja, koji poput sundjera upija sve a ne može da obriše napisanu sudbinu na tabli u nekoj učionici...
Ovih dana neki naši mladi sportisti žive svoje najlepše snove, neki mali veliki ljudi dobiće mogućnost da se leče o državnom trošku. Neke teme će nas rastužiti, neke razveseliti. Ali, nije to ništa, jer mi roditelji sve to možemo da iznesemo na svojim plećima, jer smo mi roditelji u najvećoj i najlepšoj životnoj ulozi uvek spremni na nove izazove, radne zadatke. Kad bolje razmislim, to što je na pomolu još jedna školska godina samo je znak da smo mi iskusniji I u sebi sve više prepoznajemo svoje roditelje.
Želim Vam uspešnu novu školsku godinu !
 

                Aleksandra Bogdanović,   osnivač www.decjisajt.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno