Nešto sasvim lično
18.10.2017.

5 caka da zablistate nakon porođaja

Uprkos radosti koju svakoj ženi donese rođenje deteta, naročito ako je sve prošlo bez problema i ako je beba zdrava, prava, dobra i lepo napreduje, nijedna neće biti oduševljena svojim telom u prvim nedeljama nakon porođaja. Osim nelagodnosti, bolova i nekog čudnog osećaja, što je sasvim prirodno i kroz šta je prošla većina novopečenih majki, javljaju se i zbunjenost, neprihvatanje sopstvenoh tela i strah da se ono nikada neće vratiti "u normalu".
Ovaj strah je, srećom, uglavnom neopravdan, ali se ipak ništa neće desiti preko noći. No, ako ste nestrpljivi, isprobajte ovih pet trikova koji su pomogli jednoj mami da lakše prođe kroz postporođajni period.


Evo njene ispovesti...

Sećam se trenutka kada sam se prvi put nakon porođaja pogledala u ogledaju bolničkog kupatila. Stajala sam u širokoj majici na bretele i donjem delu pidžame i zurila u odraz žene koju je žuljao ogromni uložak, jedan od onih koje nose sve porodilje. Posmatrala sam sebe neko vreme i malte ne se na glas zapitala "Šta mi se, pobogu, to dogodilo".

Moje noge izgledale su kao viršle. Vodoravni ožiljak na stomaku je peckao i boleo, jednako kao i sam pogled na zavoj koji sam nosila preko njega.

Mahinalno sam zažmurila i odlučila da zanemanrim ono što vidim u ogledalu. Plan mi je bio da vratim onaj stari osećaj koji sam imala pre porođaja, korak po korak, jer sam znala da se oporavak ne odnosti samo na telo i fizički izgled, već i na unutrašnji doživljaj sebe kao žene. Znala sam da ću morati da se potrudim da se osećam bolje i to zbog izreke "Fake it `till you make it", odnosno  "Pretvaraj se dok to ne postane tvoja realnost".

Evo šta sam sve koristila da bih se osećala bolje...

1. Steznik
Ne znam da li se moj stomak brže zatezao ili ne zahvaljujući postporođajnom stezniku, nakon 40 dana, koliko sam ga nosila, ja sam se osećala daleko bolje, zategnutije i manje mlitavo. Lakše sam se kretala, a imam utisak da mi je zahvaljujući njemu brže zarastao ožiljak od carskog reza. Nisam stručna, niti sam zdravstveni radnik da bih mogla da objasnim dejstvo postporođajnog steznika, ali ga toplo preporučujem.

2. Krema za samopotamnjivanje
Ne, nisam radila nista ludo u šta bi spadao odlazak u solarijum, već sam koristila mnogo blaže metode koje daju zadovoljavajue efekte. Kada sam prvi put posle porođaja otišla u nabavku, kupila sam kremu za samopotamnjivanje jer sam negde pročitala da zahvaljujući broznanom tenu svaka žena izgleda vitkije i zategnutije, i to ne samo u telu, već i u licu. Preplanula koža čini da ruke i noge deluju tanje, a lice odmornije.

Možda će ovo mnogima izgledati kao površno i nevažno, ali meni je pomoglo da se osećam bolje u svom telu, da se osetim ženstvenije brzo nekon izlaska iz porodilišta.

3. Udobne patike
Ne podcenjujte moć udobne obuće koja će učini da se vaši zglobovi osećaju bolje. Zaboravite na štikle, mada ćete sigurno dolaziti u iskušenje da ih obujete i vidite da li vam i dalje tako dobro stoje kao pre trudnoće. U prvim nedeljama nakom porođaja trebaće vam udobna odeća, a naročito obuća.

Obujte omiljeni par patika i uhvatite se u koštac sa dnevnim obavezama. Ubodne patike pomogle su mi da se osećam stabilno i aktivno, jer u njima mogu da se krećem brže, a to već može da se računa kao kardio trening.

4. Crna odeća
Stilisti svetskih zvezda preporučuju nošenje crne odeće jer u njoj svi delujemo elegantnije i moderniije, nekako šik, a sve to pozitivno utiče na samopouzdnaje jedne mame.

5. Minimalistička šminka
Ukoliko ste se pre trudnće redovno šminkale, nakon porođaja vam to neće brzo psati na pamet. Budući da sam sama sebi delovala nekako neuredno i zapušteno, na kuhinjski zid sam okačila veliko ogledalo i u fijočicu stavila najosnovnije stvari iz nesesera - puder, markaru i sjaj za usne. Prvi put kada sam se našminkala, baš onako minimalistički, i pogledala u ogledalo, samopouzdanje mi je poraslo momentalno.

Kada same sebi napravite kutak za ulepšavanje, biče vam lakše da se ulepšate bukvalno za dva-tri minuta. Sebi ćete zgledate svežije i lepše.

Meni je ovo pomoglo, vama možda neće, ali to ne znači da ne treba da nađete nešto što će učiniti da se osećate bolje nakon porođaja. Ne zna se koji trik može da upali, pa stoga ne odbacujte nijedan dok ga ne isprobate. Ma koliko šašavo da deluju, možda će vam baš oni biti najkorisniji.

Džil Simonian, osnivač TheFABMom.com,autor knjige "Vodič za mame - kako se brzo vratiti u formu nakon porođaja" 

izvor: parents.com

foto: Healthline, popsugar.com, MomTricks, Onmed.gr, health.sunnybrook.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno