Moj dom
05.09.2020.

Obavite veliko spremanje kuće. Ne zaboravite igračke!

Iza nas je jedno u najmanju ruku čudno leto. Čudno kao i veći deo ove godine za koju ne znamo ni gde će da nas odvede ni kakva će na kraju da ispadne, ali je izvesno da nekih rutina moramo da se držimo. Znate li na šta mislimo? Na ona redovna velika spremanja. Ako ga niste obavili, sad je pravi čas.

Ukoliko ne spadate u one jako retke ljude na svetu čiji domovi izgledaju čisto, svedeno i uredno, bez ijedne stvari van svog mesta, bacite se na oslobađanje od suvišnih stvari. Ne krećite od dece ni od partnera, krenite od sebe. Budite im dobar primer. Setite se jedan one divne izreke „Budi promena koju želiš da vidiš u svetu“ i, ako vam se dopada, primenite je u vašem domu.

Jedna od najtežih stvari jeste da shvatite i da priznate zašto vaša deca gomilaju igračke, razne stvari i sitnice – zato što su to videla od vas. Ona slede ono što vide daleko više od onoga što čuju, od onoga što im servirate. Ako ste vi ili vaš partner skloni ostavljanju stvari svuda, tako će se ponašati i deca. Vi ćete se možda vratiti za pet minuta da sve rasklonite, sredite i očistite, deca neće. Ona će umemorisati samo sliku loma, a ako naviknu da žive u lomu, lom im neće smetati. Pa vi sad vidite ta vam je činiti...

Važno je i da shvatite da svi mi, uključujući i vašu decu, imamo previše stvari. To što s vremena na vreme poklanjate, sklanjate ili bacate igračke, knjige, garderobu i razne druge dečje stvari, ne znači da se one u međuvremenu nisu nakupile. Najgore od svega je što vaša deca ni ne znaju šta sve imaju, niti većinu stvari koriste, pa najveći deo igračaka stoji zaturen kojekuda. Niti su čega željni, niti se čemu raduju. Zato iskoristite ovaj vikend da se još jednom rešite viškova. Ne bacajte, poklanjajte.

Ponekad, znaju iskusne mame, nije problem u količinama već u činjenici da stvari nemaju svoje mesto, pa se odlažu svuda. Zato će vam se učiniti da u dečjoj sobi vlada neverovatan nered, čak i kada je to daleko od istine. Srećom, ako je ovo vaš slučaj, problem ćete lako rešiti novim policama, kutijama, gajbicama, fiokama, korpama i drugim skrovištima i skloništima za dečje igračke i sitnice. Pospremite sve sa njima, zajedno odredite mesto svakoj stvarčici, pa potom samo nadzirite da li stvari vraćaju na svoje mesto.

Imajte na umu da se kuća daleko brže i lakše čisti ako nije pretrpana. Imajte na umu i da četiri ruke mogu više od dve i da šest može više od četiri i zato čišćenje i sređivanje ne smeju da budu samo vaša obaveza, već čitave porodice. Ako naučite decu da moraju da održavaju red i čistoću za sobom nikada od njih na vaše „Moramo da sredimo kuću“ nećete odgovoriti sa „Zašto? Ko nam dolazi“.
Foto: herviewfromhome.com, unsplash, realtor.com, workingmomsagainstguilt.com, wsj.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno