Moj dom
10.12.2014.

Poplava u kući - korisni saveti

Poplave u kući , stanovima ili poslovnim prostorima stvaraju velike štete, ali brzim i pravilnim delovanjem možete ublažiti štetu. Većinu posla možete obaviti sami. Mi vam donosimo kratka uputstva za postupanje nakon poplave.

Delujte brzo - sprečite nastanak plesni!

Najveću opasnost kod poplave u kući predstavlja brzi razvoj algi, gljivica i plesni kojima je dovoljno svega 48 sati da se razviju i započnu štetno delovanje. Oni deluju štetno na zdravlje ljudi, izazivaju infekcije, astmu, alergijske reakcije i druge bolesti još dugo nakon poplava.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

-Prvo što morate učiniti nakon ispumpavanja vode je temeljno čišćenje prostora!
-Najpre vodu uklonite ispumpavanjem.
-Napravite spisak štete, fotografišite prostor i oštećenja.
-Uklonite tepihe i prostirke, bolje ih bacite, jer se u natopljenim tepisima razvijaju najopasniji mikroorganizmi.
-Odeću treba odmah oprati i dobro osušiti. Nakon pranja i sušenja smestite je dalje od poplavljenog prostora! Odvojite i osušite stvari od drveta! Komadi nameštaja od punog drveta mogu se spasiti. Nameštaj odmah odvojite od mokrog poda aluminijskom folijom. -Operite nečistoće sredstvima za čišćenje drveta ili parketa, te dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima. Izbegavajte sredstva na bazi hlora jer ćete uništiti površinu drveta.
-Nameštaj od iverice uglavnom je uništen nakon poplave i bacite ga što pre, jer se natopljena iverica ne može popraviti ili je popravku skupa i ne isplati se.
-Dušeke, ležajeve i tapacirani nameštaj najbolje je baciti, poplava stvara veliku štetu , ali zdravlje je najskuplje! Gotovo je nemoguće potpuno očistiti i dezinfikovati kauč, dušek ili tapaciranu fotelju! Poplavljeni tapacirani nameštaj izvor je bolesti i treba ga se odmah rešiti.
-Jastuke i prekrivače takođe bacite! Kućne aparate poverite servisima ili proverenim majstorima, neki se možda mogu spasiti! -Električne instalacije obavezno poverite električaru kako bi on napravio procenu štete.
-Laminate odmah uklonite, ako je poplava trajala nekoliko sati, parketi će početi bubriti, bolje ih je što pre ukloniti da se omogući čišćenje i sušenje podne glazure. Podignute i talasaste parkete nemoguće je ispraviti, takvi parketi se vade i bacaju .
-Vredne knjige i dokumente zamrznite u zamrzivaču! Smrzavanjem isušujemo vlagu iz papira, listovi se lakše odvajaju i zaustavlja se propadanje! Časopise i novine bacite!

Sve navedeno treba napraviti u što kraćem roku kako bi se što pre pristupilo čišćenju i dezinfekciji zidova ! Kad ste uklonili uništene i oštećene stvari i podne podloge , treba pristupiti čišćenju i dezinfekciji zidova i podova .

Postupak čišćenja zidova nakon poplava

-Koristite zaštitne rukavice, obuću i maske jer imate posla sa štetnim mikroorganizmima i hemikalijama!
-Grubo ostružite nečistoće sa zidova i podova. Skinite što više slojeva boje sa zida, to će ubrzati isušivanje zida i olakšati popravke.
-Višak vode uklonite brisanjem. Ako nemate parni čistač , možete zidove i podove čistiti četkom i rastvorom sredstva za dezinfekciju. -Treba oprezno koristiti kućna sredstva na bazi hlora! Profesionalna sredstva za dezinfekciju, potražite u specijalizovanim prodavnicama.
-Zidovi i podovi se nakon čišćenja četkom i vodom mogu poprskati rastvorima sredstava za dezinfekciju ( prskalicom za cveće).
-Kad je prostor detaljno očišćen i dezinfikovan, možete započeti sa isušivanjem - opremom za isušivanje ili vetrenjem prostora . -Postupak mašinskog isušivanja profesionalnom opremom traje tri-četiri sedmice. Vetrenje, uz dobre vremenske prilike traje tri do osam meseci. Kućni odvlaživači vazduha manje snage koje možete kupiti u trgovinama pomoći će, ali njihova snaga nije dovoljna za adekvatno isušivanje nakon poplava.

Bojite zidove tek kada ste potpuno sigurni da su suvi. U suprotnom, džaba ćete krečiti.

Ukoliko želimo da mirnije spavamo, najbolji način je da osiguramo kuću ili stan!

Požar, poplava, provalna krađa ili neka druga opasnost koja je obuhvaćena ovim osiguranjem može da uništi ili ozbiljno ošteti stvari vašeg domaćinstva koje ste brižljivo čuvali dugi niz godina. Kako biste na najbrži način sanirali posledice nemilog događaja i nastavili bezbrižan život bez posebnih izdvajanja za kupovinu novih stvari, predlažemo vam da stvari u svom domaćinstvu osigurate.

Visina premije zavisi od visine ugovorene sume osiguranja, obima i visine pokrića (dopunska osiguranja i osiguranja imovine i interesa veće vrednosti) i od odobrenih popusta.

Ukoliko ste već imali zaključeno osiguranje stvari domaćinstva kod naše kompanije i u prethodnom periodu niste imali šteta, ostvarili ste mogućnost za dobijanje specijalnih popusta na obračunatu premiju osiguranja. Više o ponudi OVDE

Za sva dodatna pitanja obratite se našem kontakt centru na telefon: 0800 386 286 (besplatan poziv).

foto: failedrecord.com, way2insure.com,themoneyalert.com, huffingtonpost.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno