Moj dom
11.08.2023.

Dečija soba-uredite kutak za đaka

Čak i da ne patite od prokrastinacije, sklonosti da obaveze, aktivnosti, akcije i odlučivanje ostavljate za poslednji čas, velika je šansa da još niste sredili sobu ili radni kutak za vašeg đaka. Čekali ste zaostalu platu, ekstra zaradu, donaciju od baka i deka kako biste okrečili sobu, kupili nov nameštaj ili makar odgovarajući radni sto, pa je vaše prvače dočekalo kraj avgusta bez mesta za učenje i pisanje domaćih zadataka?
Ništa strašno! Pred vama su dva dana vikenda, što je više nego dovoljno da za male pare, malo mašte i kreativnosti i dve vredne ruke završite ovaj važan posao.

Kutak za učenje je izuzetno važan

Ako novac nije problem, sobu može da kreči majstor dok vi po salonima nameštaja tražite nov sto i stolicu, problem je kako ih izabrati u obilju ponude. Osim toga, valjalo bi da unapred znate gde ćete smestiti detetov radni kutak i sa kojim prostorom raspolažete, pa bi valjalo da sve premerite pre polaska u kupovinu. Da ga ne biste menjali za koji godinu, kupite sto najmanje dužine 100 cm, dubine 60 cm i visine 80 cm. Bilo bi dobro da se radni sto, čak i ako je soba baš mala, nađe pored prozora i da bude koliko-toliko izolovan od delova stana u kojima se okupljaju svi ukućani.

Radni sto za prvaka

Radni sto ne mora da bude ni skup ni da bude prevelik, kako bi dete naučilo da drži stvari na jednom mestu. Probajte da ga bojom i dizajnom uklopite sa ostatkom nameštaja i da odaberete dobru stolicu koja mu „pasuje“.

 


Kakve treba da budu radne stolice za đake?

Dobra stolica je udobna i ima sedište čija visina može da se podešava. Važno je da dete kada sedne na nju ima oslonac za čitava leđa i da stopalima može da dodirne pod. Za razliku od stola, stolica bi morala da bude što kvalitetnija jer od toga zavisi da li će dete sedeti pravilno ili će kriviti kičmu.
Dete će vam, budite sigurni, tražiti model sa točkićima koji su veoma korisni, ali mogu da budu i ometajući faktor posebno ako imate prvaka koji se teško koncentriše i stalno se vrpolji. U tom slučaju birajte model bez točkova jer će stolica služiti za vozikanje po sobi, a ne za sedenje.

Bilo da je reč o novom radnom stolu ili starom, postojećem koji ste koristili vi ili vaša starija deca, potrudite se da prostor oko njega uredite po želji vašeg novog osnovca. O izboru boje zidova, polica iznad stola ili stikera kojima ćete ukrasiti radni kutak konsultujte se sa detetom, ali mu svakako sugerišite da sve treba da asocira na učenje i školu. Ukoliko dobro baratate četkom, ofarbajte deo zida bojom koja, kada se osuši, podseća na školsku tablu i po kojoj može da se piše ili izlepite stikere sa slovima i brojevima. Police i fioke treba da služe za držanje knjiga i školskog pribora, kako bi dete u svakom trenutku znalo gde se šta nalazi. 


Zajednička soba - rešenje za dva školarca

Ukoliko sobu dele dva deteta, dva školarca, kutak za učenje opremite tako da svako ima svoj deo stola i svoju stolicu, a zatim im dozvolite da se poigraju bojama, ukrasima i detaljima, kako bi ostavili lični pečat.

Iako do rasvete dolazimo tek na kraju, ona je podjednako važna, ako ne i važnija od stola, stolice, polica i fioka. Ukoliko se sto nalazi pored prozora, što se svakako preporučuje, prirodna svetlost bi trebalo da pada detetu sa leve strane ili spreda, ako je desnoruko. Za levoruku decu sto se postavlja tako da svetlost pada sa desne strane.
Na isti način se određuje i položaj lampe. Ukoliko uzmete model sa potenciometrom dete će moći samo da reguliše jačinu svetlosti, a ako izaberete neku jednostavniju važno je da sijalica ima između 40 i 60 vati, da ne blešti previše.

A kako je za razvijanje motivacije i radnih navika, ljubavi prema školi i učenju atmosfera važnije od svakog komada nameštaja, ne očajavajte ako vaš prvak nema svoju sobu. Svaki sto, pa i onaj trpezarijski, može da postane idealno mesto za rad, učenje i postizanje vrhunskih rezultata. Kad dođe vreme za pisanje domaćih zadataka sklonite sve sa njega, i činiju s voćem, i kuvare, i šolje od kafe, i napravite mesta za udžbenike, sveske i školski pribor.
Obezbedite detetu mir i tišinu, pa će vam ono svakodnevno donositi pohvale, a kasnije i odlične ocene.

Foto: Victoria-regen-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 000018645
Pernica puna Girls Fun 1A 51175
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Superlight 2 Face Magical Ride 27612
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Superlight 2 Face Cool Gamer 27608
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac na točkiće M craft 160310
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno