Moj dom
15.11.2014.

Kuhinjske krpe i vlažni peškiri - leglo bakterija!

Iako bismo prvo pomislili da je WC šolja najveća pretnja članovima domaćinstva kada su mikroorganizmi u pitanju, stručnjaci kažu - u krivu ste!

Kuhinjske krpe i vlažni peškiri odlična su podloga za razvijanje bakterija. Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u prostorijama u kojima inače ima mnogo mikroorganizama, što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija.

Nedavna studija sa univerziteta u Arizoni otkrila je da se koliformnom bakterija , inače prisutna u ljudskoj stolici , a koja može dovesti do trovanja hranom i prouzrokovati proliv, nalazi na 89% kuhinjskih peškira ili krpa, dok je E. coli pronađena u 25.6 % peškira.

Istraživači upozoravaju da takve peškire imamo često u rukama i njima brišemo i druge kućne površine pa će se bakterije lako proširiti dalje, a mogu doći u dodir i sa sirovim mesom, piše Daili Mail .

Naučnici upozoravaju da nije dovoljno samo peškire i kuhinjske krpe oprati u mašini i osušiti. Nedavna istraživanja otkrila su da će doći do ponovnog razmnožavanja bakterija kada se peškiri navlaže. Da biste bili sigurni da su krpe i peškiri čisti, potopite ih na dva minuta u razređeni izbjeljivač pre pranja u mašini.

Upozoravaju i da se peškiri za lice nikada ne trebaju upotrebljavaju u druge svrhe. Tako, na primer, nemojte brisati pod peškirom kojim se brišete nakon kupanja.

foto: kurir.rs, bebac.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno