Moj dom
13.10.2014.

Kako urediti spavaću sobu prema feng šuiju

Spavaća soba je prostorija u kojoj se odmarate i gde obnavljate vašu energiju. Svojim enterijerom treba pružiti opušteni ugođaj i utisak duševnog mira. Spavaću sobu poželjno je urediti prema feng šuiju, u skladu sa principom jin. Ova prostorija predstavlja reproduktivni sistem. Izuzetno je važna za zdravlje jer se u njoj oporavljamo od stresa i dnevnih napora.

Izbor boja

Pre izbora nameštaja, najvažnije je obojiti zidove bojama koje će svojim delovanjem podržavati dobru psihofizičku kondiciju osoba koje u njoj provode noć. Za spavaonicu se uvek savetuju isključivo svetle i pastelne nijanse, a idealne su svetlo - plava , ljubičasta, ružičasta i zelena.

Plava boja smanjuje napetost , podstiče samorazvoj i mudrost , simbolizuje pouzdanost i trajnost. Donosi mir i suzbija svađe.

Ljubičasta je boja poštenja, ali sjajna je i za samoopažanje i meditaciju.  Podstći će libido i plodnost.

Zelena boja osigurava spokoj i sklad te simbolizuje plodnu vezu.

Ružičasta je prikladna za ženske sobe jer pojačava ženstvenost i aktivira romantično raspoloženje.

Bela je neutralna boja, simbolizuje čistoću, dopuštena je u spavćooj sobi, ali ne u prevelikoj meri.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe, osim ponekog detalja, ako je potrebno probuditi polnu strast.

Važno je napomenuti da bi i sve tkanine u sobi trebale biti u ovim preporučenim bojama - zavese , posteljina , prekrivači i ukrasni jastučići. Najbolji izbor je jednobojna posteljina jer šareni uzorci unose zbrku i brige te mogu ometati dobar san. Cvetni i biljni dezeni nisu povoljni za bračne parove jer mogu uzrokovati preljubu.

Najvažniji je krevet

Ključni element spavaće sobe svakako je krevet koji uvek pažljivo birajte. Neka bude dovoljno velik, bez obzira spavate li sami ili sa partnerom kako biste se mogli osećati prijatno i opušteno. Dušek bi trebao biti barem 20 cm duži od visine tela pa, ako ste visoki , kupite krevet izrađen po meri.

S druge strane, ako ste niskog rasta ili isključivo spavate sami, pripazite, jer krevet koji je dimenzijama previše glomazan za vaše potrebe izlaže vas neumerenosti u raznim životnim aspektima. Idealni kreveti izrađeni su od kvalitetnog drveta i pravilnog su oblika . Izbegavajte metalne materijale, polukružnu formu i asimetričan dizajn . Uzglavlje je preporučljivo, ali punog oblika, bez dizajniranih ukrasnih otvora. Donožje obično nije povoljno jer asocira na sputanost.

Bračni krevet bi trebao imati samo jedan , veliki dušek jer dva odvojena uzrokuju podeljenost i nedostatak bliskosti među supružnicima. Odvojena posteljina je dopuštena, no bolji izbor je jedan veliki pokrivač pa čak i zajednički dugačak jastuk, uspete li ga nabaviti.

Krevet treba postaviti tako da se uzglavljem naslanja na zid , a da mu je pritom dostupan prilaz sa ostale tri strane. Uzglavlje ne sme biti na istoj strani gde su vrata i prozor. Nema li drugog rešenja, prozor noću treba zakloniti gustom, potpuno neprozirnom zavesom.
Važi i suprotno: noge ne smeju biti okrenute prema vratima i prozoru jer vam taj položaj može doneti sukobe u odnosima.

Ujutro, nakon ustajanja, preporučljivo je namestiti krevet i održavati ga urednim. Na krevetu nemojte preko dana držati nošenu odeću i prljavo rublje. A posteljina neka bude od prirodnih materijala.

Izbor ormara i drugog nameštaja

Osnovno pravilo je da svi komadi pokućstva u spavaćoj sobi trebaju biti nenametljivog oblika , najbolje zaobljenih ivica, a naročito onaj nameštaj koji se direktno vidi pri leganju u krevet. Zabranjene su sve otvorene police čiji oštri bridovi sijeku prostor i simbolički prete spavačima. Garderobni ormari ne bi smeli biti masivni, ali ni kratki. Savršen izbor su ugradni ormari nežnih linija koji sežu do plafona, dakle ne ostavljaju vizuelne praznine duž zida. U njima odeća treba da bude uredno razvrstana i složena.

Noćni ormarići postavljaju se simetrično iu paru kako ne bi narušavali harmoniju odnosa . Isto je i sa noćnim svetiljkama. U spavaonicama je primerenija blaža veštačka rasveta . A za romantično ozračje izvrsno će poslužiti sveće.

Sve tkanine u sobi neka budu meke na dodir , a spuštene roletne ili navučene guste zavese obavezne su tokom noći, osobito ako je prozor otvoren. Sag koji prekriva ceo pod podržava blagu, opuštenu atmosferu.

Nemojte raditi u prostoriji za spavanje, unositi računara i druge elektronske uređaje. Sprave za vežbanje ovde , takođe , nisu poželjne. A umesto alarma mobilnog telefona, u svrhu budilnika radije koristite klasične satove. Izbegavajte metalni nameštaj i metalne opruge u dušecima jer menjaju magnetsko polje i stvaraju nepovoljan protok energije.

Pažljivo sa slikama

U spavaćoj sobi nikad nemojte izlagati zajedničke fotografije sa partnerom, venčane ili druge porodične portrete jer ne donose sreću na ovom mestu, već suprotno - gubitak ljubavi. Zid iznad uzglavlja trebao bi biti bez slika. Na ostalim stranama možete obesiti smirujuće motive, npr. predeo sa planinama u zlatnoj boji. Slike u parnom broju pojačavaju intimnost. Izbegavajte ogledala i sve sjajne staklene površine koje reflektuju svetlost, jer uzrokuju svađe, gubitak ljubavi, privlače bolest i preuranjenu smrt. Uokvirite slike bez zaštitnog stakla. Televizor i svi uređaji s ekranima nisu dobrodošli u spavaćoj sobi.

Privlačenje ljubavi i zdravlja

Jugozapadna strana spavaće sobe najodgovornija je za uravnotežen partnerski odnos. Ovaj sektor aktiviraćete pomoću oker boje i odgovarajućeg simbola. Stolić prekriven oker stolnjakom, ukrasite nekim predmetom koji označava bračnu sreću. Na primer, parom mandarinskih pataka jer ta pačja vrsta živi u doživotnoj monogamnoj zajednici i vrlo je cenjen simbol feng šuija.

Biljke u ovoj prostoriji nisu preporučljive ni u kakvom obliku, osim u slučaju bolesti. Ako je neko od ukućana bolestan, postavite bujnu, zelenu biljku u istočni deo sobe kako biste pospešili oporavak. Primenjivanjem ovih pravila postići ćete skladan ljubavni odnos te zaštititi zdravlje organa polnog sistema. Osim toga, početak i završetak dana u potpuno prijatnoj atmosferi najbolja je inspiracija za sve vaše druge aktivnosti.
Ako obratite pažnju na izveštaje iz medija i iskustva iz okoline, postajete svesni činjenice da su provalne krađe i razbojništva deo svakodnevice, kako kod nas, tako i u svetu. Čak i uz savremene mere obezbeđenja, dešava se da nečiji novac ili druge vredne stvari nestanu netragom. Jedan od najboljih načina za naknadu pričinjene štete je, svakako, osiguranje imovine od provalne krađe i razbojništva.
Predmet osiguranja mogu biti sledeće pokretne stvari koje su u svojini osiguranog lica:
•nameštaj, uređaji, mašine i aparati, zalihe, umetnička dela, knjige, razne zbirke i vredni predmeti i sl.
•gotov novac u raznim smestištima, dragocenosti, menice, čekovi, akcije
•gotov novac u menjačnicama, bankama, novac u prenosu
•stvari zaposlenih kod osiguranika, stvari drugih lica za koje je osiguranik odgovoran po osnovu ugovora i sl.
Više o osiguranju imovine možete pročitati OVDE

foto; svevesti.com, interijeri.com.hr, mondo.rs, moj-dom.me, minimagazin.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno