LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar
04.02.2013.

Ishrana beba-uvođenje nemlečne hrane

UVOĐENJE NEMLEČNE ISHRANE, 1.deo

Prvih šest meseci života preporučuje se samo dojenje.
Nakon toga,  započinje se sa uvođenjem nemlečne ishrane uz nastavak dojenja!
Nemlečna hrana se uvodi u jelovnik odojčeta sa navršenih 4-6 meseci. Prekasno uvođenje nemlečne hrane je praćeno deficitom gvoždja i kalorija, odnosno sideropenijskom anemijom i poremećajem napredovanja deteta. Međutim, ni suviše rano započinjanje sa nemlečnom ishranom nema fiziološko opravdanje i povezano je sa enzimskom i imunološkom intolerancijom hrane.


Odojčadi sa alergijskom predispozicijom, zbog visokog rizika od senzibilizacije, nemlečna hrana se ne preporučuje pre punih 6 meseci. Ukoliko su na prirodnoj ishrani, ovoj deci se u uzrastu od 4-6 meseci mora dati preparat gvoždja u oralnoj profilaktičnoj dozi.

1.U cilju pouzdanijeg prepoznavanja i blagovremene eliminacije hrane koja izaziva alergiju, uvodi se samo jedna nova namirnica u intervalu od 4-7 dana.
2.Obroci se daju u tečno-kašastom obliku, a krajem prve godine i kao dobro gnječeni ili sitno seckani.
3.Ishrana flašicom povećava rizik od ostavljanja dojke, te se detetu koje sisa nemlečna hrana daje kašičicom.
4.Povrće sadrži dovoljno soli, te nema potrebe za njenim dodavanjem u hranu zdravog odojčeta. Preteran unos soli je posebno štetan za odojče unutar prvih 6-9 meseci, kao i za dete na ishrani neadaptiranim kravljim mlekom koje je, u odnosu na majčino, više no trostruko slanije. Sem toga, loša navika stečena u ranom detinjstvu često ostaje trajna, što je posebno rizično za decu iz porodica sklonih esencijalnoj arterijskoj hipertenziji.
5.Masti su optimalno zastupljene u standardnoj ishrani odojčeta, te ih ne treba dodavati niti uskraćivati. Imajući u vidu biohemijski sastav i nutritivnu vrednost, biljna ulja predstavljaju jedinu mast koja se, ukoliko je potrebno, mogu dodati obroku povrća.
6.Dodavanje šećera u hranu i napitke se ne preporučuje, posebno odojčetu koje naginje višku telesne težine ili potiče iz porodice opterećene gojaznošću i aterosklerozom. Pored toga, navika vezana za konzumiranje slatke hrane i napitaka često narušava normalan režim ishrane deteta i značajno doprinosi razvoju karijesa zuba.
Nakon faze navikavanja na nemlečnu hranu, koja obično ne traje duže od 1-2 meseca, dnevni jelovnik odojčeta čine 3 mlečna i 2 nemlečna obroka, od kojih je jedan povrće sa mesom, a drugi voće.

Saveti stručnjaka u vezi sa ishranom beba se menjaju iz meseca u mesec. U svakom slučaju, svi se slažu u jednom da bebi do navršenih šest meseci nije potrebno ništa drugo osim majčinog mleka ili adaptirane formule.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

25.
Mar
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar
14.
Jan
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar