Tinejdžeri
08.02.2018.

Tinejdžeru treba granica

Granice su potrebne deci svih uzrasta da bi ona mogla da kontrolišu svoje nagone i ponašanje, ali i zato da bi vas stalno iskušavala. Ne brinite, nije to puka neposlušnost, već potreba da se testiraju sopstvene moći. To rade i dvogodišnjaci kad im ponudite povrće, i petogodišnjaci koji odbijaju popodnevnu dremku, a naročito tinejdžeri jer su ubeđeni da sve znaju bolje od drugih, naročito od roditelja, profesora i svih drugih autoriteta.

Period od detetove 12-13. pa do 19. godine može biti veoma buran i naporan kako za njega samo, tako i za celu porodicu. Njegov bes, kolutanje očima, teranje inata, pa čak i ravnodušno „da, da“ treba da vas podsećaju da imate posla s nekim ko glumi odraslu osobu, a zapravo je u nekim stvarima nezreliji od mlađe braće i sestara. Koliko god se vaš tinejdžer opirao granicama koje ste mu postavili, budite dosledni jer je vaš posao da ga sačuvate i od drugih, a naročito od njega samog.

Ograničenja koja postavljate ne smeju da budu univerzalna, preuzeta od rođaka i prijatelja, niti iskopirana iz vremena kada je vaše starije dete prolazilo kroz tu fazu. Svaki tinejdžer je priča za sebe, pa tako i pravila moraju da budu krajnje individualizovana. Neka deca sa 15 godina upadaju u nevolje pod uticajem vršnjaka, druga su izrazito neuredna i nemarna kada je reč o obavezama, treća srljaju u zdravstvene probleme zbog lošeg odnosa prema ishrani, pa svi oni zahtevaju različita pravila i različite granice.

Oko nekih stvari, prirodno, nećete pregovarati, naročito ako je reč o zdravlju i bezbednosti, ali biste zato kod nekih drugih morali da pokažete određenu dozu fleksibilnosti. Pre nego što povučete crtu koja se ne prelazi, vi i vaš partner usaglasite pravila jer bi vaša nedoslednost mogla da izazove velike probleme čitavoj porodici.
I da znate, tinejdžeri koji se najčešće bune, testiraju vaše strpljenje i stalno nastoje da pomere zacrtane granice obično najviše žude za jasnim pravilima i jasnim roditeljskim usmerenjem. Naravno, to vam nikada ne bi priznali.

Pet zlatnih pravila

1. Svako pravilo mora da se poštuje dok dete u dogovoru sa vama, a misli se na oba roditelja, ne izdejstvuje njegovu promenu.
2. Sva pravila i očekivanja jasno formulišite, kao i sankcije za njihovo kršenje.
3. Dete treba da zna o čemu može da se diskutuje. Ako unapred odbijete svaku raspravu i ponovno razmatranje postavljenih granica, možda će početi da vas laže i da kradom krši pravila.
4. Vaš tinejdžer ne treba da vas se boji već da vas poštuje i da vam veruje kada mu kažete zašto nešto može, a nešto ne može.
5. Roditelji moraju da čine jedinstven front. Ovde ne smete da se igrate dobrog i lošeg policajca, jer će dete to zloupotrebljavati, pa će sva pravila pasti u vodu.

Foto: yourteenmag.com, psychologytoday.com, suescheffblog.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri