Tinejdžeri
10.04.2019.

Lajk nije vredan rizika

Pre samo nekoliko dana u Nišu je, usled pada sa visine od 15 metara, stradala devetnaestogodišnja devojka koja je pokušavala da napravi atraktivan video-klip za YouTube. Ovo je, kažu poznavaoci prilika, dramatična i fatalna posledica opsednutosti društvenim mrežama i naglašavaju da mladi i deca nisu svesni kakvim se sve opasnostima izlažu u svojim nastojanjima da sakupe što više lajkova.

– Pravljenje običnih selfija deci više ne predstavlja nikakav izazov, jer su u modi što luđi video-klipovi. Danas na svakom koraku možete da vidite čak i mlađe osnovce koji se sami snimaju ili ih snimaju vršnjaci dok voze bicikl bez držanja volana, kako vise naglavačke sa nepričvršćenih golova u školskim dvorištima, kako pretrčavaju ulicu tik ispred automobila ili učestvuju u brojnim, kako ih oni zovu, suludim i po život opasnim izazovima. Nedavno sam video stori na kojem se dečak od 10-11 godina snima dok guta kapsulu tečnog deterdženta – kaže sagovornik Dečjeg sajta.

O svemu tome, naravno, roditelji ne znaju ništa jer deca otkad je sveta i veka kriju svoje nestašluke, naročito ako su rizični po zdravlje i život. Nažalost, ona u većini slučajeva nisu svesna opasnosti ili žive u ubeđenju da se loše stvari dešavaju isključivo drugima.
– Do juče mi je najveći problem bio to što su mi deca bila opsednuta pravljenjem selfija. Sin se na svakoj slici mrštio, kao opasan je, ćerka se pućila, a meni se želudac okretao. Kad vidim na šta su njihovi vršnjaci spremni da bi sakupili lakove video-klipovima koji ih mogu dovesti u opasnost, mislim da smo se džabe žalili na one silne slike – kaže Jelena Stojanović, majka devojčice od 14 i dečaka od 16,5 godina.

Ono u čemu se ne preteruje, obično nije štetno, kaže naš sagovornik s početka priče.
– Deca su uvek pravila nestašluke i upadala u nevolje. Danas to rade zbog popularnosti na društvenim mrežama, pa lakše prelaze granicu. Povremeno pravljenje selfija, ne može da škodi, kao što ne škodi snimanje zabavnih, zanimljivih, kreativnih, lepih i inspirativnih klipova. Strašno je ako devojčice požele da izgledaju kao silikonske ili fotošopirane lepotice, ako dečaci pomisle da će biti frajeri ukoliko snimaju svoje gluposti, ako žive u ubeđenju da će zaraditi novac ili slavu na ovaj način. To ne treba da bude cilj nijednog deteta, a time ipak moraju da se pozabave roditelji.

Foto: theatlantic.com, scarymommy.com, thetimes.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
08.
Feb
2018
Tinejdžeri