Tinejdžeri
09.01.2018.

Kako preživeti pubertet

Pubertet počinje pojavom prvih sekundarnih polnih oznaka, a završava sepolnom zrelošću. Devojčice se s prvim promenama suočavaju oko 10. godine, a dečaci oko 12. godine. Čim dete uđe u pubertet vaš odnos će početi da se menja, pa čete prvo uočiti da se ono polako udaljava od vas. Bićete zbunjeni i vi, kao i ono, ali ne brinite, to je sasvim prirodan proces koji se ne može izbeći, ali se uz dobru taktiku preživljava bez velikih turbulencija.

Potrudite se da detetu ponudite odgovore, razumevanje, toplinu i podršku, ali i da postavite jasne granice kako bi osigurali da se razvije u zrelu i samostalnu ličnost. Evo šta treba da radite...

Zauzmite stav
Nemojte se truditi da se spustite na nivo deteta kako biste mu se približili ili sprečili sukobe. Samopouzdanje i zauzimanje stava koje deca vide kod roditelja su vrednosti kojima se oni dive, posebno u pubertetu kad grade vlastiti identitet.

Nađite vremena za razgovor
Razgovarajte sa svojom decom umesto da gledate televiziju ili provodite vreme ispred kompjutera. Nikada nemojte odustajati od kontakta i pokušaja komunikacije sa svojim tinejdžerom.

Poštujte jedni druge
Uvek pričekajte da dete kaže ono što ima i pažljivo ga saslušajte. Tako ćete ga naučiti da i ono sasluša šta vi imate da mu kažete.

Izbegavajte pretnje i naredbe
Ookušajte da ostvarite konstruktivnu komuniciju umesto da pretite i naređujete. Polako i staloženo razgovarajte o svakom eventualnom problemu. Pokušajte prvo da se stavite se u njegov položaj, pa tek onda iznesite svoje mišljenje.

Hvalite kad zasluže
Izrazi roditeljske ljubavi i pažnje za svako dete predstavljaju najbolju motivaciju, a pogotovo za pubertetliju. Zato kad god uradi nešto dobro – gledajte da ga pohvalite.

Foto: pinterest, howtoadult.com, tutorabc.com, bild.de

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri