Tinejdžeri
01.02.2023.

Preživite njihov pubertet

Period puberteta sigurno je jedan od najstresijih za roditelje jer tada dolazi do velikih promena. Deca počinju da se udavljavaju, više nisu otvorena u razgovorima kao ranije, poveravaju se prijateljima, starijoj braći i sestrama, a ne roditeljima, pa dolazi do problema u komunikaciji. Genetacijski jaz tada najviše dolazi do izražaja, pa roditelji, iz straha ili neznanja, počinju da gunđaju, prete i kažnjavaju, na šta tinejžeri odgovaraju dodatnim povlačenjem i lažima. 

Adolescenti će radije ići sa društvom napolje ili provesti vreme uz film ili igricu, nego što će raditi domaći pa će često pribegavati izgovorima kako nemaju ništa za domaći, a sutradan će pre časa to prepisati od nekoga ili će izostati iz škole. Kada ne stignu da se spreme za čas, roditeljima će reći da nastavnik nije stigao da ih ispita, da je predavao novu lekciju, ali neće reći da su dobili slabu ocenu. Ukoliko vas slažu jednom-dva puta, ne dižite paniku, ali ako im to pređe u naviku, inicirajte ozbiljan razgovor.
O prvim ljubavima i vezicama deca najčešće neće podeliti sa vama, pa nemojte ni da ih terate. Zato je važno da pre ove faze izgradite odnos pun poverenja. Samo tako će dete imati potrebu da vam se poveri kada se zaljubi. 

Za tinejdžere je karakteristično da igraju na kartu vaše krivice, pa će, ukoliko žele da ostanu duže na žurki ili kod drugarice, govoriti kako svi drugi roditelji dozvoljavaju deci da ostanu duže a da je samo ono uskraćeno. Umesto da ga napadate, kažnjavate i branite mu izlaske, oduzimate telefon i slično, sačekajte da se i ono i vi umirite pa započnite razgovor u kome ćete ga navesti da objasni zbog čega je uradilo nešto sa čim se vi ne slažete. I umesto da se svađate, svaki put pokušajte da nađete kompromisno rešenje. 

Rečenice nemojte počinjati sa "Ti..." već sa "Ja...". Umesto da kažete "Opet si lagala", "Jako si drska u poslednje vreme", recite   "Razočarana sam što mi nisi rekao istinu" ili " Povredilo me je što si to sakrila od mene...", "Jako me uvredi kada u sred razgovora napustiš sobu...". Takođe, nemojte mu u napadima besa govoriti da vas nije briga šta će da odluči ili uradi, kako će da popravi ocenu ili do kada će ostati napolju, pošto su deca u ovom periodu izuzetno osetljiva pa će ovo shvatiti kao zanemarivanje i nebrigu.

U periodu adolescencije deca tek uče da razvijaju samokotrolu kroz vežbanje poštovanja, a ponekada i kršenjem pravila koja roditelji postavljaju. Stoga ga uvek pri donošenju određenih odluka i dogovora upoznajte sa posledicama koje će njihovo kršenje ili laganje povući sa sobom, a vi se svakako naoružajte strpljenjem.

foto:markzfilter-pixabay,ben-white-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac 2 u 1 Curved Bloom 26839
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Školski rančevi 2 u 1 3838622007827
Ranac  2 u 1 Allover  00792
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri
08.
Feb
2018
Tinejdžeri