Tinejdžeri
01.09.2017.

Pripremite ćerku za prvu menstruaciju

Svaka žena pamti dan kada je dobila prvu menstruaciju kao poseban period u odrastanju. Neke su imale mnoga pitanja, strahove i dileme, jer zbog sopstvenog stida ili majčine nelagodnosti nisu bile dobro pripremljene. Da se to ne bi desilo vašoj devojčici, pobrinite se da prvu menstruaciju dočeka spremno, bez neugodnih iznenađenja i bez straha.
Adolescentski period je presudan za izgradnju samopouzdanja i formiranje pozitivnog stava prema sopstvenom telu, a na to mogu da utiču i promene koje se javljaju nakon dobijanja mesečnog ciklusa. Razgovore i upoznavanje sa temom treba početi u uzrastu od 9-10 godina, pre nego što devojčica dobije prvu menstruaciju, jer ćete je tako osloboditi eventualnog straha i pomoći joj da ovu promenu doživi kao sasvim prirodnu.

Prenesite joj svoje iskustvo
Setite se kako ste vi prošli kroz ovaj period, šta vas je plašilo, koje ste nedoumice imali. Na ovaj način devojčica će osetiti emocionalnu podršku koja joj je u ovom periodu i te kako neophodna. Dajte joj korisne i praktične savete.
Razgovarajte s njom bez stida i nelagodnosti, jer ćete u suprotnom ta osećanja preneti i na nju. Ukoliko vam se učini da joj je neprijatno, koristite drugačije termine i selektujte informacije dok ne bude spremna.

Pametno dozirajte informacije
Najvažnije je da joj objasnite kako izgleda menstruacija, šta će joj se dešavati i šta ona treba da uradi. Nemojte odmah da joj pričate o sesksualnost, trudnoći, polnim bolestima, jer je za to previše mlada. Prva menstruacija se javlja između 10. i 13. godine, kada vaša ćerka još spava sa omiljenom lutkom i interesuje se za tipično dečje teme.

Odgovorite na sva pitanja
Vaša tinejdžerka će u početku biti zabrinuta i imaće za vas mnogo pitanja - koliko ciklus traje, koliko često treba menjati uloške, koliko će krvariti, da li će biti bolne - na koja treba pažljivo da joj odgovorite.
Zajedno odaberite uloške i objasnite joj koliko je higijena bitna u danima ciklusa. Da bi se osećala sigurnije i da ne bi strahovala da će je prva menstruacija zateći nepsremnu, nabavite mali neseser u kom će nositi par uložaka, veš i tabletu ukoliko se jave bolovi.

Tamponi, da ili ne?
I devojčice, kao i odrasle žene, mogu da koriste tampone, ali samo one dizajnirane baš za njih. Uprkos tome, treba ih izbegavati, osim u posebnim slučajevima, ako se dete aktivno bavi sportom ili plesom. Pre nogo što joj ih date, naučite je da ih koristi i da ih često menja.

Budite otvoreni da joj odgovorite na sve što je zanima ne ostavljajući je da istražuje sama po internetu, jer može da naiđe na dezinformacije koje mogu da joj naude. Dajte joj osnovne informacije, a onda je sačekajte da vam se sama obrati oko nedoumica koje ima. Osluškujte je, pa ćete i sami osetiti kada je pravi momenat za proširivanje teme.

foto: guiainfantil.com, Science News, vix

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri