Školarci
19.12.2022.

Uskoro će zimski raspust. Učinimo deci dane lepim i zanimljivim

Za koji dan zvanično počinje zimski raspust. Kako je prvih nekoliko dana u prazničnom raspoloženju, porodično druženje je zagarantovano. No, kada se 9.januara većina roditelja vrati na posao, ostaje period od dve nedelje koji deca treba da provedu, a da to ne bude uz crtaće, telefone i televizore. Kako ih organizovati je pitanje koje muči većinu roditelja. Evo nekih predloga.

Za početak, učlanite ih u obližnju biblioteku


Retka su ona deca koja vole da čitaju, pogotovo ukoliko dosta vremena provode uz telefon i televizor. Zato predlažemo da unapred dogovorite i vreme za čitanje i takozvano “blejanje” dok ste na poslu. Kada stignete kući odvojite vreme da saslušate o delu knjige koji su pročitali u vašem odsustvu. Zainteresujte se za odabranu knjigu, a takođe predložite im i ono što ste vi u njihovom uzrastu pročitali. Deca vole uzore. Ako ste sačuvali neke stripove iz vašeg detinjstva, obavezno ih uputite i na njih. Bez obzira na uzrast, školarci treba da čitaju, jer tako razvijaju sopstveni govor, imaju bogat rečnik i upoznaju se sa novim terminima. 


Naučite ih da spreme neko jelo i slatkiš


Deca vole da provode vreme u kuhinji pa im treba dati prilike. Iskoristite raspust da ih naučite da spreme neko jednostavnije jelo ili kolač. Biće vam zahvalni, a i moći će da vas odmene kada niste u prilici da sami nešto pripremite. Vremenom, oni će širiti listu onoga što znaju da spreme, a vi ćete, pre svega sebi olakšati. Vreme provedeno u zajedničkom spremanju hrane je dragoceno iskustvo za sve ukućane koji će ga se uvek rado sećati.


Naučite novu “komplikovanu” društvenu igru


Sigurno da vam nisu strane najpopularnije društvene igre, a možda niste odavno ni igrali neku. Pored podsećanja na igre iz vašeg detinjstva, nabavite neku novu i odredite veče za igru. Naravno birajte po uzrastu deteta. U početku možda i negoduju, ali vremenom će sigurno i sami insistirati na ovakvom druženju.


Neka se druže


Umesto što vreme provode svako u svom stanu na telefonu, naterajte dete da mu neko od drugara dođe i uz igru provedu vreme. Druženjem će vreme brže proći a i biće zadovoljni što mogu drugare da ugoste i u vašem odsustvu. Naučiće da ih dočekaju uz sok ili kolač, poigraju se ili jednostavno razgovaraju što je mnogo lepše nego da drže telefon i tako provode vreme zajedno na daljinu.

Prepustite im kućne poslove


Iako je hladno, obavezno treba da se prošetaju, te nabavku prepustite njima. Dok su deca na raspustu, a vi radite, većinu kućnih obaveza prebacite na njih. Na ovaj način oni će biti od velike pomoći, a vi ćete imati više vremena da im se posvetite kada ste u kući. Svi školarci dovoljno su veliki da operu sudove ili ih ubace u sudo mašinu, pošire i pokupe veš, izbace đubre, usisaju.

Porodično složite jednu puzlu


Idealno je da za svaki raspust nabavite po jednu puzlu od više delova koju zajedničkim snagama možete da slažete. Naravno, uveče kada sve ostalo završite moći ćete zajedno da ređate puzlu, a preko dana neko vreme deca mogu sama da izdvoje za slaganje. Raspust je sasvim dovoljan da ozbiljni igrači slože puzlu od par hiljada delova. Ako je još i uramite, imaćete uspomenu.

Raspust je idealno vreme za mnoge aktivnosti. Ako su deca mala, za mnoge od njih mora da se oslone na roditelje. Ali, mnoge mogu i samostalno da realizuju. Uz neki hobi vreme će im brže proći, baš i kao uz dobro organizovano vreme. Naravno, vi im morate pomoći u tome. 
 

foto:hannah-tasker-unsplash, joel-muniz-unsplash, CSG Hoodies  abbat-unsplash, ross-sneddon-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 90259lic
Drvena Woody kuhinja-stolica 90259 Trošak dostave zbog težine paketa iznos...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.100,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci