Deca
02.09.2017.

Pretvorite čitanje u zabavu

Čitanje je doživotna veština koju mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo, ali za neku decu to je svakodnevna borba. Muče se i oni mali, koji tek što su naučili slova, osnovci koji su davno prevazišli sricanje, ali i oni nešto stariji za koje je to „smaranje“ i čista dosada. Šteta, jer deca koja uživaju u čitanju postižu bolje rezultate u školi, uspešnije komuniciraju, imaju bolju koncentraciju i samodisciplinu.
Uz pomoć ovih saveta naučićete ih da vole knjigu još u najranijem uzrastu, a dobro će vam doći i kasnije, kad vaš školarac počne da negoduje zbog čitanja lektire.

1. Čitajte naglas
Dok su mali, čitajte im svako veče pre spavanja ili tokom popodnevnog odmora, ali ne mirnim monotonim glasom. Udubite se u temu, makar bila i slikovnica, menjajte glasove i glumatajte, dete će knjigu doživeti kao nešto izuzetno uzbudljivo.
Ovaj trik može da pomogne i kad vam školarac kaže da je lektira dosadna. Ne sumnjajte u to, dosadna mu je jer čita mehanički, bez udubljivanja u radnju. Pročitajte mu stranu-dve, sa podizanjem i spuštanjem tona, menjanjem glasova i glumom, shvatiće da je knjiga zanimljiva.

2. Birajte prave knjige
Ako vam se deca žale da je čitanje dosadno, to može da znači i da ne čitaju prave knjige, pa im ponudite da biraju. Ako planirate odlazak u zoološki vrt, ponudite im knjige o životinjama, a ukoliko putujete na more, malima nabavite slikovnicu, a starijima dečji roman o morskim avanturama. Probajte da spojite detetova interesovanja sa odgovarajućom literaturom, ali vodite računa o njegovom uzrastu.

3. Čitajte zajedno
Deca vole da imitiraju odrasle. Budite im dobar primer, oni će vas lsediti. Umesto da po povratku s posla besciljno vrtite kanale na televizoru, udobno se zavalite s knjigom i pozovite decu da se ušuškaju pored vas sa svojom literaturom. Ovo će postati vaš porodični ritual brže nego što se nadate.

4. Ne čitajte samo knjige
Čitave generacije današnjih roditelja odrastale su na stripovima, tinejdžerskim ili nekim drugim časopisima i na taj način prvo zavolele čitanje, a tek onda knjige. Probajte ovaj redosled, može da pomogne.

5. Učlanite ih u biblioteku
Vaša lokalna biblioteka je sjajan resurs, iskoristite ga. Učlanite dete u biblioteku i odredite dan za uzimanje novih knjiga. Ne budite preambiciozni i ne očekujte da će odmah početi da čitaju po dve knjige nedeljno. Vremenom će početi da osećaju ponos što imaju člansku kartu, što im se bibliotekar obraća po imenu i što im pomaže da odaberu sledeći naslov.

Izvor: Couponpal.com
Foto: momnotes.net, libraries.dlrcoco.ie, booklist.gr,

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno