Problematično ponašanje
10.03.2018.

Suzbijte agresivnost

Nevaljala deca nisu loša, samo se loše ponašaju, a iza toga se obično krije jedan ili više uzroka. Iako će njihov bezobrazluk, neposlušnost, a na kraju i agresija postati problem šireg okruženja – i vrtića, i škole, i komšiluka, pa i društva – prvi korak moraju da naprave roditelji. A kako svako od nas najbolje poznaje svoje dete i prilike u kojima ono odrasta, tako svako od nas najviše može da utiče na uzroke lošeg ponašanja. Neki od njih će biti očigledni, drugi su pak neuočljivi na prvi pogled, ali svaki može da se otkloni.
Probajte!

Prestrogi roditelji
Nerealna očekivanja, preterani pritisak, prezahtevnost i odsustvo topline mogu kod deteta da izazovu revolt. Ako se od njega očekuje da bespogovorno radi sve što mu se kaže, da u svemu postiže sjajne rezultate, da se ponaša besprekorno u svakoj situaciji, dete će se osećati sputano, pa će poželeti, ma koliko se bojalo roditelja, da „pokida lance“.
Ukoliko ne želite da vam se ovo desi, malo popustite...

Manjak komunikacije
Mnogi roditelji zbog tempa života nemaju dovoljno vremena za decu, a ono malo što odvoje za njih uglavnom provode nekvalitetno. U odsustvu interakcije i manjka komunikacije dete ne uspeva da podeli sa roditeljima svoje misli, osećanja, strahove, želje, pa čak ni banalne događaje iz proteklog dana, što ga navodi na zaključak da im nije važno i da njima nije stalo do njega. Ovo može trajno da pokvari odnose između deteta i roditelja i da uzrokuje loše ponašanje.
Šta god da vam se dešava, ma koliko da ste zauzeti, nađite makar pola sata za vaše dete, ali tako da vas niko i ništa ne ometa u razgovoru.

Tehnologija
Deca previše vremena provode ispred televizora i računara ili sa telefonom u rukama, a vi ni ne znate da li je to što gleda i čime se zabavlja primereno njihovom uzrastu. Izvesno je da iz rijaliti-programa neće naučiti ništa lepo plemenito i korisno, kao što je izvesno da na društvenim mrežama mogu da se upletu i u kandže pedofila i vršnjaka-nasilnika. Zato nikoga ne treba da čudi ni rečnik, ni ponašanje dece koja se vaspitavaju sama na globalnoj mreži i TV kanalima.
Ne, ne treba da se borite protiv napretka i tehnologije, samo protiv neprimerenih sadržaja.

Zlostavljanje
Verbalno, fizičko ili seksualno, nasilje je nasilje i od njega niko nije stopostotno zaštićen. Ima ga u školama, u „pristojnom i dobrom“ komšiluku, u parku, gradskom prevozu, a ožiljci koje ostavlja su neizbrisivi i neizlečivi. Jedno dete koje je izloženo nekom od ovih oblika nasilja postaće introvertno, drugo će postati agresivno i destruktivno, a na roditeljima je da uoče svaku promenu.
Ako uočite znake upozorenja, odmah, sami ili uz stručnu pomoć, pokušajte da saznate da li vam neko ugrožava dete.

Razorene porodice
Trajno narušeni odnosi između roditelja, bilo da su se završili razvodom ili ne, neminovno ostavljaju posledice na dečje ponašanje. Dete koje zbog toga pati lošim ponašanjem najčešće želi da skrene pažnju roditelja zaokupljenih međusobnim sukobima na sebe ili da ih kazni, što u oba slučaja treba zaustaviti.
Ukoliko ste razvedeni ili ste pred razvodom, trudite se da rastanak bude što civilizovaniji kako bi vaše dete što pre povratilo svoj mir.

Loša ishrana
Pice, hamburgeri, grickalice, slatkiši i gazirani napici loše se odražavaju i na zdravlje dece, ali i na njihovo ponašanje. Od brze hrane deca postaju hiperaktivna i agresivna.
Vratite se starim dobrim jelima „na kašiku“.

Poremećaji sna
Dobar san je dragocen za mentalnu i fizičku regeneraciju deteta, bilo da je beba ili tinejdžer. Deca koja iz bilo kog razloga ne spavaju dovoljno postaju razdražljiva, dekoncentrisana i agresivna.
Potrudite se da im uspostavite ili povratite rutinu.

Negativni primeri
Deca uče iz onoga što vide i od onih koje vide. Ako im roditelji nisu dobar primer, a naročito ako su i u školi okruženi lošim društvom, ne očekujte da će vam deca biti besprekorna. Loše ponašanje, a agresivnost posebno, moraju da se seku u korenu.
Menjajte sebe, promenićete dete.

Foto; able-training.co.uk, pilatesandyogafitness.com, elarroyitense.com.ar, huffingtonpost.com, mnn.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje