Problematično ponašanje
23.02.2024.

Sisa prst? Ništa strašno

Kada dete počne da sisa prst, gricka nokte ili da čačka nosić, većina rodiltelja, uz poneku opomenu, čeka da dete vremenom izgubi neku od ovih ružnih navika. A kako to ume da se oduži, javlja se strah, pa kreću grdnje, vađenje prsta iz usta i nosa, kritike i pridike. Ništa od toga, kažu psiholozi, neće pomoći, jer dete to ne radi da bi vas iznerviralo, pa valja menjati pristup problemu.

Mnoge bebe još u stomaku, što se vidi na ultrazvučnim pregledima, drže prstić u ustima. Deo njih prestane to da radi po rođenju, ali deo njih zadržava ovu naviku jer je to za njih uteha. Većina dece prestaje da sisa palac oko treće godine, najkasnije do pete, ali to onda može da preraste u grickanje noktiju. I to je, kažu stručnjaci, način da se uteše i umire. 
Psiholozi navode da su deca sa ovim navikama podložnija stresu u odnosu na svoje vršnjake, osetljivija su jer ne znaju kako da se izbore sa stresom i neprijatnim situacijama.
Ukoliko dete gricka nokte povremeno, u toku nekog stresnog perioda, ili sisa prst dok gleda crtani, sluša neku priču, ne treba brinuti da će ove navike potrajati. Ukoliko sisanje palca prestane do pete, a grickanje noktiju do 10. godine, pre puberteta, nema razloga za brigu.

Kada je sisanje prsta znak za uzbunu?

Međutim, ukoliko se neka od ovih navika javi iznenada, to je onda znak upozrenja, jer je možda reč o posledica snažnog stresa. Šta god da je razlog, dete ne treba kažnjavati i ponižavati, niti im govoriti kako je ta navika ružna, udarati ga po rukama, jer će se njegova uznemirenost samo pojačati. Neophodno je pozabaviti se dubokim uzrocima koji su doveli do toga da se dete tako ponaša. Važno je otkriti šta je to što ga uznemirava i plaši i pomoći mu da se reši tih strahova.

Pomozite im da prevaziđu stres

Motivišite ga da nađe novu, pozitivnu naviku koja će zameniti staru, pa kada vidite da je uznemireno, mlađem detetu ponudite zagrljaj, a sa starijim porazgovarajte o tome što ga muči. Imajte na umu i da se ništa ne dešva preko noći, pa tako ni ove navike neće nestati danas za sutra. Vežbajte zajedno nove pozitivne navike i u trenucima kada dete nije uznemireno kako bi ih lakše usvojilo i kako bi postale automatske kod njega. Ukoliko je potrebno, konsulutjte i dečjeg psihologa koji će moći da vam da i specifine savete. 

foto: dreamstime_m_215819216-Volodymyr-Tverdokhlib,

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Siku auto transporter
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 70792lic
Slepi miš iz senke, 70792
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 98984lic
Advent calendar - dino 98984
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.399,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje
24.
Mar
2023
Problematično ponašanje