Problematično ponašanje
24.04.2023.

I svađama dođe kraj

Ako bi vam neko, dok razdvajate rođenu decu koja „vade oči“ oko neviđene gluposti, rekao da su svađe i tuče između braće i sestara izuzetno korisne, verovatno biste ga sasekli pogledom iako bi bio u pravu! Da, da... Dobro ste razumeli! Dečje svađe, ma koliko bile stresne za vas, deci koriste jer ona kroz njih uče važne životne veštine kao što su rešavanje problema i sukoba, odbrana sopstvenih stavova, pravljenje kompromisa i pregovaranje... Ako vas ovo nije utešilo, nek vas ohrabri činjenica da će ova faza proći i da će vaša deca jedna drugima biti i podrška i pomoć i zaštita i najbolji prijatelji kad odrastu. Koliko će svađe trajati ne možete da znate unapred, pa bi valjalo da se naoružate strpljenjem, ali i da naučite kako sa tim da se nosite.

Svađe su delotvorne

Kao što rekosmo na početku, svađe služe za ovladavanje životnim veštinama od kojih će im kasnije zavisiti odnosi s prijateljima, kolegama, partnerima, pa bi valjalo da se držite po strani. Naučite ih da, ma koliko ljuti bili, uvek pokušaju da sagledaju problem iz perspektive onog drugog i da prave kompromise. Naravno, to nikada ne ide glatko, ali ako krenete na vreme sa ovim lekcijama, vremenom će naučiti.

Nikad ne zauzimajte stranu jednog deteta

Ne bavite se time ko je započeo svađu ili tuču, ali zato zahtevajte da vam kažu zbog čega se sukobljavaju. A kako je za svađu potrebno dvoje, ovde nema nevinih. Kad svi zajedno otkrijete uzrok sukoba, naterajte ih da sve to stave na papir i da dodaju predloge za rešavanje problema. Mala deca mogu da nacrtaju ili da prepričaju situaciju, što će im pomoći da hladne glave sagledaju problem.

Treba da se umešate u svađu dece

Vaše mešanje treba da se svede na razdvajanje zavađenih strana, otklanjanje uzroka, oduzimanje stvari oko koje se svađaju. Ako je sukob izbio oko računara i video-igrica, oboma zabranite pristup računaru, a ukoliko su se sestre posvađale oko lutaka, oduzmite im lutke, dok ne shvate da im se svađa ne isplati.

Takođe, morate da se umešate ako je jedno dete znatno dominantnije od drugog, bilo zbog karaktera, bilo zbog godina, ako samo jedno pravi kompromise, ako se koriste teške i ružne reči i ako svađa preraste u tuču. Verbalno i fizičko nasilje mogu dugoročno da pokvare odnose između braće i sestara, zbog čega to morate da sasečete u korenu, a koliko ćete u tome biti uspešni zavisi i od odnosa među roditeljima.
Ukoliko se roditelji često svađaju, vređaju jedno drugo i ukoliko su odnosi među njima zategnuti, deca će slediti vaše postupke a ne reči, pa ćete od njih uzalud zahtevati da poštuju pravila koja vi zanemarujete.

Braća i sestre lako padaju u vatru, pa ne morate i vi da im dajete dodatne povode i zato: 
* Ne upoređujte decu.Nikad ne govorite da je ono drugo bolje, pametnije, poslušnije, već hvalite vrline i jednog i drugog podjednako.
* Pokazujte naklonost svoj deci i nađite makar malo vremena za svako od njih ponaosob.
* Dajte svakom detetu određena prava, privilegije i prostor jer svađe izbijaju oko stvari koje moraju da se dele, oko ličnih stvari koje ono drugo uzima bez dozvole ili prostora koji jedno drugom narušavaju.
* Podstičite zajednička interesovanja i aktivnosti i usmeravajte ih jedno na drugo.

Ako vam ovi saveti ne pomognu i ako su sukobi među vašom decom otišli predaleko, potražite stručnu pomoć. To će biti dragoceno za čitavu porodicu.

Foto: obie-fernandez-unsplash,Victoria_Watercolor-pixabay,maria-lysenko-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Trotineti 11/568
Trotinet sa svetlecim tockovima MICMAX 11/568
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski rančevi 238803eur
Street ranac ergonomic Light Star 238803
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišani pingvin koji ponavlja reči i igra 11/62467
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Mar
2023
Problematično ponašanje