Problematično ponašanje
20.03.2018.

NE često NE pomaže

Prosečan dvogodišnjak i trogodišnjak 20 do 25 puta tokom jednog sata izgovore NE, pokazala je jedna od brojnih studija o dečjem ponašanju. Koliko puta prosečan roditelj kaže detetu NE nije utvrđeno, ali taj broj izvesno nije mali. Deca ponavljaju „NE dam igračku“, „NE želim grašak“, „NE mogu da spavam“, a roditelji „NE trči“, „NE skači“, „NE udaraj brata“, „NE ulazi u baru“, „NE pravi se gluv/a“...
– Ne, ne prave se gluvi, ali je izvesno da su oguglali na NE. Promenite taktiku – savetuju dečji psiholozi.

Nekada je jedno roditeljsko NE bilo dovoljno da se dete ukipi, „prizove pameti“, prekine da radi nešto nedozvoljeno, a onda su klinci oguglali na to. Što češće i što glasnije izgovarate zabranu, to vas ono slabije čuje i nastavlja po svome, pa bi valjalo naći novi metod disciplinovanja, koji isključuje batine, pretnje i prisilu.
– Odgajanje dece je lepo, inspirativno, a ujedno i veoma frustrirajuće jer je teško držati ih non-stop na oku, jer većina njih, bilo da su mali ili veliki, često čini nešto što nam nije po volji ili je opasno po njih. Naravno da će svaki roditelj instinktivno viknuti „NE na ulicu“, „NE igraj se strujom“ ili „NE vuci psa za rep“ jer u takvim situacijama nema vremena za promišljanje i biranje reči, ali zato većina drugih prilika zahteva malo mudrosti – kažu stručnjaci.

Istrčavanje na ulicu je potencijalno opasno po život, pa jedno NE, naročito ukoliko ste već upozoravali na to, može da stigne do deteta, ali vam zato neće pomoći kada po stoti put tokom dana počne da se koška s bratom. Ove dve situacije, ali i sve druge koje mogu da se svrstaju u jednu ili drugu kategoriju, zahtevaju različite mere.
Umesto da u situacijama koje nisu opasne po život i zdravlje ponavljate NE, fokusirajte se na ponašanje koje želite da podstaknete ili izgovorite zabranu na način koji dete ne očekuje. Umesto „NE hodaj po blatu“ kažite „Nazad“ ili „Trčkaraj po trotoaru“. Umesto „NE žuri“ kažite „Uspori“. Umesto „NE otimaj sestri igračku“ kažite „Igrajte se zajedno“ ili im jednostavno oduzmite ono oko čega se tuku...

Nov način komunikacije nećete usvojiti preko noći, jer on zahteva vežbanje, ali postoji način i da se oduprete početnom impulsu. Kad vas dete po hiljaditi put „istera iz pameti“ jer vas ne sluša, naterajte sebe da na minut mislite na nešto lepo, nešto neverovatno, nešto zanimljivo ili krajnje dosadno, pa udahnite duboko i mirnim tonom recite detetu šta očekujete od njega.
Osluškujte sopstvene reči dok ne postanete svesni svega što prevaljujete preko usana. Shvatićete da je skoro sve delotvornije od puke zabrane naročito ako je izgovarate „na prvu loptu“, s ljutnjom, besom ili rezignacijom u glasu.
Vremenom će se i dete navići na nov način komunikacije, postaće poslušnije pa ćete NE sve ređe koristiti.

Foto: farspage.co, 99.co, simplymaid.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje