Problematično ponašanje
02.02.2018.

4 IT istine i 4 IT saveta

Dobar roditelj, između ostalog, pomaže deci da ostvare potencijale, da prevazilaze izazove, da razvijaju samopouzdanje i samopoštovanje, a ujedno ih štiti od realnih i potencijalnih opasnosti. Iako su ovi zadaci zajednički roditeljima svih generacija, ovi današnji moraju da se nose i sa izazovima koje su u naše živote donele nove tehnologije.

Za današnju deca društveno umrežavanje je isto što je nekad bilo ljuljanje ispred zgrade za njihove roditelje, obična svakodnevna zabava u koju se upuštaju bez svesti i razmišljanja o potencijalnim rizicima i opasnostima. Jedni u tome imaju koliko-toliko mere, drugi su ozbiljno zagazili u zavisnost od računara, interneta, društvenih mreža i video-igara, a trećima je jedino važno da imaju najnovije modele telefona i računara, i najbolje aplikacije, u šta se, prirodno, većina roditelja ne razume.
No, to ne sme da vas spreči da zaštitite dete od njega samog i od svih opasnosti koje vrebaju iz onlajn sveta. Upoznajte se sa činjenicama i poslušajte savete IT stručnjaka, imaćete brigu manje.

ISTINA: Ne postoji apsolutna kontrola
Ni programi za „roditeljsku kontrolu“ ni softver za filtriranje sadržaja na računaru nisu garancija da dete neće pristupati zabranjenim sajtovima i društvenim mrežama. Uprkos svim vašim naporima dete će uvek, ako to želi, naći način da vidi ono što vi ne želite da vidi. Ako ne može sa kućnog računara, uradiće to sa mobilnog telefona, svog ili tuđeg, sa tableta druga ili drugarice jer im je internet danas svuda dostupan.

SAVET: Ne odustajte od programa za kontrolu, ali intezivirajte razgovore s decom. Iskoristite svaku prikladnu priliku i svaki povod iz medija da im objasnite zašto treba da vas slušaju kada pričate o opasnostima i rizicima,

ISTINA: Kućni računar je obično „čist“
Deca se na društvene mreže najređe „kače“ preko desktop računara koji koristi makar još jedan član porodice, pa vam ne vredi da njega kontrolišete. Na Instagram i Fejs se uglavnom ide preko mobilnog telefona koji većina roditelja retko proverava mahom zbog nesnalaženja.

SAVET: I u ovom slučaju sve treba da počiva na poverenju. Dete treba da vam veruje kad mu savetujete oprez i kad tražite da ništa ne skriva od vas, a vi treba da verujete da ste ga dobro vaspitali i edukovali kada je reč o bezbednosti na internetu.

ISTINA: Zabrana nije delotvorna
Nećete rešiti problem time što ćete zabranite detetu da napravi Fejsbuk ili Instagram nalog. Ako reši, ono će to uraditi na mobilnom telefonu pod lažnim imenom za koje nikad ne morate da saznate. Za neprikladnu komunikaciju, širenje i preuzimanje sadržaja koje smatrate neprimerenim, uvek može da koristi i tuđ nalog van kuće.

SAVET: Najgore je živeti u svetu laži! Dozvolite detetu da napravi naloge na društvenim mrežama, ali ih pre toga upoznajte s pravilima korišćenja i naglasite da ćete mu vi biti jedan od prvih „prijatelja“i „pratilaca“. Naravno, to ne znači da treba da ga špijunirate, za autocenzuru i odgovorno ponašanje dovoljno je što zna da su vam njegovi statusi i postovi dostupni.

ISTINA: Ništa ne može da se izbriše
Sve što je ikad napisano ili postavljeno na društvenim mrežama tamo ostaje zauvek. Možda nećete odmah naći neku staru fotografiju, post ili status koji vas muče, ali to ne znači da ih neko već nije iskopirao, sačuvao, prosledio... Zato objasnite deci da su svi sadržaji koje su ikada podelili s drugima u virtuelnom svetu sada potpuno van njihove kontrole.

SAVET: Razgovarajte s decom tako da shvate da je ono što su objavili na internetu dostupno svima, a ne samo onima kojima je bilo upućeno i da će izbeći mnoge nevolje ako se budu odgovorno ponašala. Pritom, uvek naglašavajte da nikada i nigde ne objavljuju podatke o sebi, svojoj porodici, navikama, kretanju, školi, drugarima... jer je virtuelni svet pun predatora, baš kao i ovaj realni, zemaljski.

Foto: independent.ig, haikudeck.com, telegraph.co.uk, timpul.md, cionoticias.tv

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje