Problematično ponašanje
13.08.2017.

Odviknite ih od grickanja noktiju

Čak i ako su vas odvikli od grickanja noktiju tako što su vam prstiće mazali biberom, ljutom papričicom ili ljutom alevom paprikom, vi budite malo taktičniji kad rešite da se uhvatite u koštac sa ovom ružnom navikom vašeg deteta. Da je ružna, ružna je. Da je česta, česta je, ali od toga vam neće biti ništa lakše, kao ni od činjenice da šanse da dete počne da gricka nokte veće ako su to u detinjstvu radili i njegovi roditelji.

Stres je glavni okidač
– Grickanje noktiju je nesvesna navika koja se javlja kao posledica nesigurnosti, zabrinutosti, straha i dosade. Kod većine dece prolazi spontano, nekima je potrebna pomoć da se reše ove loše navike, a neki je prenose i u zrele godine. I dok se za dete može naći opravdanje, svi će osuditi odraslu osobu koja gricka nokte na važnom sastanku – kaže dr Robert Henkok, vanredni profesor preventivne i socijalne medicine sa Novog Zelanda.
On roditeljima savetuje da nešto preduzmu čim uoče šta dete radi, jer se tada postižu najbolji rezultati.
– Ne grdite ga i ne kažnjavate ga. Dete će biti pod većim stresom, pa će još češće grickati nokte. Ne očekujte ni da će prestati to da radi samo zato što ste mu objasnili da je to loše, već se naoružajte strpljenjem i isprobajte sledeće savete – poručuje dr Henkok.

Sve je bolje od ljute paprike i bibera jer postoji opasnost da dete
namazanim rukama protrlja oči i eto nove muke

Otkrijte uzrok – Ako znate zašto dete gricka nokte, lakše ćete naći lek za problem. Pričajte o tome šta ga muči. Da li ga u vrtiću ilu u školi neko maltretira, imate li problema u porodici, da li mu je dosadno jer nema drugare, boji li se čega... Imajte na umu da se svaki problem, pa i ovaj, lakše rešava ako se zna uzrok.

Suočite ga sa problemom – Grickanje noktiju je nesvesna radnja, što znači da dete to ne radi namerno i da treba da ga upozorite sveki put kad stavi prste u usta. Nek samo izabere da li ćete ga opomenuti rečima ili ga taknuti po ruci. Što pre postane svesno toga šta radi, pre će se svesno zaustaviti.

Ako vam je za utehu, lekari su otkrili da deca koja grickaju nokte
imaju bolji imunitet i ređe boluju od ekcema i alergija

Uposlite ga – Ako su detetu ruke zauzete bilo kakvim poslom ili aktivnošću, manje su šanse da će ih gurati u usta. Od pomoći su i pisanje, i čitanje, i crtanje, i pravljenje kolača, samo nek su ruke uposlene. Nek provodi što više vremena napolju u igri, vožnji bicikla ili na sportskim terenima, umoriće se pa će biti manje nervozno.

Postavljajte ciljeve – Pokažite mu da može da izdrži tako što ćete se dogovoriti da ne grize nokte pola sata ili za vreme crtaća ili dok gleda film, pa zajedno polako produžavajte to vreme.

Ponudite alternativu – Ukoliko dete nema problema s viškom kilograma, ponudite mu koštunjavo ili suvo voće da bi imalo šta da gricka.

Radite manikir – Redovno mu seckajte nokte i negujte zanoktice, jer neće imati šta da gricka i čupa.

Mažite im nokte – Ukoliko imate ćerku koja grize nokte, namažite ih lakom, čak i ako je sasvim mala. Lakše će se suzdržati. A za dečaka potražite u našim drogerijama posebne bezbojne lakove bez sjaja koji su zdravstveno potpuno bezbedni, ali nemaju baš lep ukus. Napravljeni su baš za oslobađanje od ove loše navike, a ako ih kod nas nema, nek vam neko donese iz inostranstva.

Nagrađujte i hvalite – Svaki put kad se dete svesno odupre svom porivu, pohvalite ga i nagradite. Nagrade nek budu simbolične.

Foto: BabyCentre, Woman's Weekly

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje